Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD Başkanı Biden Ukrayna’ya misket bombası verme kararını savundu: Rusya’dan ‘savaş suçu’ çıkışı geldi

ABD Başkanı Biden Ukrayna'ya misket bombası verme kararını savundu: Rusya'dan 'savaş suçu' çıkışı geldi


ABD, kendi envanterinden yapacağı askeri yardım kapsamında Ukrayna’ya 120’den fazla ülkede kullanılması yasak olan misket bombası desteği verecek. ABD Başkanı Biden’a bu kararı nedeniyle kendi partisinden ve Rusya’dan eleştiriler yükselirken, Biden CNN’e verdiği röportajda kararını savundu.

‘UKRAYNA’NIN CEPHANESİ BİTİYOR’

Ukrayna’ya misket bombası vermenin “çok zor bir karar” olduğunu söyleyen Biden, bu konuda müttefiklerle ve Kongre’deki milletvekilleriyle görüştüğünü aktardı. Ukrayna’nın cephanesinin bittiğine işaret eden Biden, cephanelerin üretimiyle ilgili yeterli kapasiteye ulaşılıncaya dek bir “geçiş dönemi” olarak bu desteğin sağlandığını belirtti. Misket bombalarının yasaklanmasıyla ilgili sözleşmeye taraf olmadıklarını hatırlatan Biden, “Ancak bu kararı vermeye ikna olmam biraz zaman aldı” dedi. Biden, önemli olanın, Rusya’ya karşı mücadelesinde Ukrayna’nın ihtiyacı olan silahlara sahip olması olduğunu savundu.

DEMOKRAT KONGRE ÜYESİ: KORKUNÇ BİR HATA

ABD’de Demokrat Kongre üyeleri Betty McCollum ve Barbara Lee, Biden hükümetinin Ukrayna’ya misket bombası desteği verecek olmasını eleştirdi. Minnesota’nın Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi McCollum, Biden’ın, misket bombası desteği verilmesine yeşil ışık yakmasının “korkunç bir hata” olduğunu söyledi. “Biden yönetiminin misket bombalarını Ukrayna’ya transfer etme kararı gereksiz ve korkunç bir hatadır” ifadesini kullanan McCollum “ABD, Vietnam Savaşı’ndan kalma misket bombalarını Laos’tan çıkarmak için yılda on milyonlarca dolar ödüyor çünkü bu savaş kalıntıları sivilleri öldürmeye ve sakat bırakmaya devam ediyor” dedi. McCollum, misket bombalarının “Ukrayna’ya depolanmak yerine ABD stoklarından imha edilmesi” gerektiğini savundu. Bir diğer Demokrat Kongre üyesi Barbara Lee de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Biden hükümetinin Ukrayna’ya misket bombası desteğinin “endişe verici” olduğunu söyleyerek söz konusu bombaların kalıntılarının yıllarca siviller için tehlike oluşturmaya devam edeceğini vurguladı.

RUSYA’DAN SAVAŞ SUÇU HATIRLATMASI

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin Ukrayna’ya misket bombası desteği verecek olmasına karşılık, Beyaz Saray’ın daha önce bu bombanın kullanılmasının “savaş suçu” olduğu açıklamasını hatırlattı. Zaharova, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, eski Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki’nin 28 Şubat 2022’de “Mikset bombası kullanmak savaş suçudur” ifadelerini kullandığını belirtti. Bir buçuk yıl sonra ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın Beyaz Saray’daki basın toplantısında Ukrayna’ya misket bombası gönderme niyetlerini açıkladığını anımsatan Zaharova, Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre’nin açıklamasını beklediklerini ifade etti.

SULLIVAN: UKRAYNA YAZILI GÜVENCE VERİ

ABD Savunma Bakanlığı Ukrayna’ya kendi envanterinden yapacağı 800 milyon dolarlık askeri yardım kapsamında misket bombalarının da verileceğini duyurmuştu. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Beyaz Saray’ın günlük basın toplantısında Ukrayna’nın, operasyonlarını sürdürebilmek için topçu silahlarına ihtiyacı olduğunu vurguladı “Ukrayna’yı savunmasız bırakmayacaklarını” belirten Sullivan, misket bombalarının sivillere zarar verme riskinin farkında olduklarını belirterek bu konudaki kararı bu nedenle ellerinden geldiğince ertelediklerini kaydetti. Sullivan, Ukrayna’nın misket bombalarını sivillere yönelik herhangi bir riski en aza indirmeyi amaçlayacak şekilde çok dikkatli bir şekilde kullanacağına dair yazılı güvenceler verdiğini bildirdi.

Rusya’nın savaşın başından beri Ukrayna’ya saldırmak için misket bombası kullandığını öne süren Sullivan, Rusya’nın kullandığı misket bombalarının hata oranlarının yüzde 30-40’larda olduğunu öne sürdü. Sullivan, “Bu ortamda Ukrayna, kendi egemen bölgesini savunmak için misket bombası talep ediyor” dedi. Sullivan, ABD’nin sağlayacağı misket bombalarının hata oranının yüzde 2,5’ten yüksek olmayacağını ifade etti.

MİSKET BOMBALARI NEDİR?

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Pat Ryder, önceki gün yaptığı basın toplantısında, Ukrayna’ya misket bombalarının hata oranı yüzde 2,35’ten az olan varyantlarının temin edilebileceğini söylemişti. Savaş kalıntısı olarak da yıllarca tehdit olmayı sürdüren misket bombalarının kullanımı, stoklanması ve satışı, 2008’de imzalanan uluslararası sözleşmeyle yasaklanmıştı. Hedefte ayrım gözetmeksizin kullanılması ve yüksek başarısızlık oranları nedeniyle sivil ölümlerine yol açtığı için misket bombalarına karşı çıkılıyor. Söz konusu sözleşmeye ABD, Ukrayna ve Rusya taraf değil. Anlaşmaya taraf olan 123 ülkenin büyük çoğunluğu belirli bir süre zarfında sınırları içindeki misket bombalarını imha etmeyi taahhüt ederken, şimdiye kadar Kanada, Fransa, Almanya ve Japonya bu tür bomba stoklarını imha etti. (AA)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version