Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

9 milyon emeklinin maaşı 1 lira bile artmadı; maaşlar açlık sınırının altında kaldı

Emeklilere zam farkı 28 Temmuz’da ödenecek


Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK emeklileri, yılın 6 ayı için enflasyon farkı ile birlikte toplamda yüzde 25 zam aldı. Ancak kök maaşı 6 bin liranın altında bulunan ve Hazine desteğiyle 7 bin 500 lira en düşük emekli maaşı alan yaklaşık 9 milyon kişinin aylıkları 1 lira bile artmadı.

Türkiye’de kök maaşı 5 bin 500 TL olan çok sayıda emekli bulunuyor. Örnek olarak; kök maaşı 6 bin 500 lira olan emekli, yüzde 25 zam sonrası 7 bin 625 lira maaş alacak. Yani altı aylık maaş artışı sadece 125 lira artmış olacak. SSK 2000 öncesi emeklilerinin en düşük 6 bin 327 TL olan kök aylığı 7 bin 908 TL’ye çıkarken SSK 2000 sonrası emeklilerinin en düşük 5 bin 500 TL olan kök aylığı 6 bin 875 TL oldu. BAĞ-KUR esnaf emeklisinin en düşük 5 bin 456 TL olan kök aylığı 6 bin 820 TL’ye yükseltildi.

Bu emeklilerin aylıkları arasındaki fark Hazine tarafından karşılanarak 7 bin 500 liraya çıkarıldı ancak temmuz zammı döneminde sayıları yaklaşık 9 milyon olan emeklilerin maaşında bir değişiklik olmadı. Yani emekli 1 lira dahi zam almadı.

TÜRK-İŞ’in son açıkladığı rapora göre haziranda açlık sınırı 10.373 TL olarak gerçekleşti. Emekliler bu zamla açlık sınırının bile altında yaşamaya çalışıyor.

EMEKLİLİK SİSTEMİNDE İKİ ŞARTA DEĞİŞİKLİK GELİYOR

Diğer yandan AKP’nin emeklilik düzenlemesine yönelik iki değişikliği gündeme aldığı öne sürüldü.

AKP rejiminin yayın organı Sabah’ın haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, küçük esnaf ve çiftçiler dahil 1 milyon Bağ-Kur’lunun prim gün şartını 9 binden 7 bin 200’e çekecek çalışmayı tamamlayacak.

Emeklilik sisteminde gerçekleşecek 2. değişiklik ise ev kadınları ve anneler için olacak. Emeklilik yaşının kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi planlanırken annelere çocuk sayısına göre prim eklenip, yaş şartından da indirim yapılacağı öne sürüldü.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version