Abidin YAĞMUR
MERSİN – Depremzedelerin yanı sıra savaştan kaçan Suriye, Ukrayna ve Rusya vatandaşlarına ev sahipliği yapan Mersin’de resmi nüfustan hariç 600 bin civarında insanın yaşadığı tahmin ediliyor. Resmi nüfus 2 milyon civarındayken başta belediye hizmetleri olmak üzere kamu hizmetleri 2 milyon 600 bin kişiye veriliyor. Bu ek nüfusun etkilediği alanların başında ise içme suyu ve konut sorunu geliyor.
PAMUKLUK BARAJI İÇİN ANLAŞMAYA VARILDI
CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yaşadıklarını Artı Gerçek’e anlattı. Mersin’in su konusunda bu yazı zor geçirdiğini belirten Seçer, “Bu yılı aşarsınız, belki gelecek yılı da aşarsınız ama gelecek yıllarda sorun olacağı malum” dedi. Seçer, DSİ’nin Tarsus’ta inşa ettiği ve su tutmaya başlayan Pamukluk Barajı’ndan Mersin’e su verilmesi ilgili bakanlıkla anlaşmaya vardıklarını söyledi.
Vahap Seçer, 6 Şubat depreminin ardından Mersin’e yaklaşık 400 bin depremzedenin geldiğini, bunlardan yarısının memleketlerine döndüğünü ya da başka şehirlere gittiklerini tahmin ettiklerini de belirtti. Seçer, şöyle devam etti:
“Burada da yaşamını sürdüren önemli bir nüfusun olduğunu tahmin edebiliriz. Çünkü elimizde bir evrak yok. Su tüketimi, elektrik tüketimi, katı atık miktarı gibi etmenler tahminler verebiliyor. 400 bin kişiden yüzde 50’sinin Mersin’de kaldığını tahmin ediyorum. Sadece depremzedeler değil sığınmacılar, savaş nedeniyle gelen Ukraynalılar, nükleer santral nedeniyle gelen Ruslar da var. Resmi nüfusumuz 2 milyon civarında. Gerçek nüfus şu an 2 milyon 600 bin civarında. Bunun tabii ki yan etkileri oldu. Olmadı değil. Su tüketimi arttı. Kaynaklar yetersiz olmaya başladı. Bunun üzerine bir de kuraklık ortaya çıkınca bu yazı zor geçiriyoruz. Özellikle su tüketimindeki yoğun artış ve kuraklık önümüzdeki yıllar için de Mersin için çok büyük tehlike sinyalleri veriyor. Bu yılı aşarsınız, belki gelecek yılı da aşarsınız ama gelecek yıllarda sorun olacağı malum.”
‘PAMUKLUK İÇİN BÜTÜN FİNANS KAYNAKLARINI ZORLUYORUZ’
Mersin’in önümüzdeki yıllarda su sorunu yaşamaması ve suyun biraz daha ucuzlaması için Pamukluk Barajı’ndan Mersin’e su verilmesi gerektiğine değinen Vahap Seçer şu ifadeleri kullandı:
“Oradan Mersin’e içme suyunu mutlaka ama mutlaka tedarik etmemiz lazım. Tarsus Berdan havzası hem yeterli olmuyor artık hem de muazzam bir maliyet yükü getiriyor. Tarsus’tan Mersin’e elektrikle su basma işlemi için büyük bedeller ödüyoruz bu da tabi ki su faturalarına yansıyor. Bizden önceki yönetim zamanında DSİ ile yapılmış bir protokol var ama bugüne kadar uygulanmamış.
Geldiğimiz noktada, isale hattını DSİ marifetiyle yapalım noktasına geldik. Ancak arıtma tesisini de MESKİ yapsın dendi. Biz de bunun çalışmasını başlattık. Tabi ki burada en önemli sorun finansman. Son gelinen noktada isale hattını DSİ yapsın arıtma tesisini MESKİ yapsın denildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile görüştük. Çok ilgilendi. Bundan sonraki süreçte de iletişime devam edeceğiz. Bir yol bulacağız. Pamukluk arıtma projesi için, birçok altyapı çalışmasıyla ilgili kredi taleplerimiz var. Seçim de bitti. Türkiye artık daha net görülüyor. Bütün finans olanaklarını zorluyoruz. Bizim bu saatten sonra yapacağımız tek şey projelere kaynak yaratıp işe koyulmak.”
‘LÜKS KONUT AÇIĞIMIZ YOK, SOSYAL KONUT AÇIĞIMIZ VAR’
Türkiye’de birçok ilde kiraların son zamanlarda şikâyet konusu olduğunu ifade eden Seçer, bu konuda şu bilgileri verdi:
“En fazla kira artışının olduğu iller sıralamasında Mersin Antalya’dan sonra ikinci sırada. Ondan sonra Muğla geliyor. Bunun da temel sebebi bölgeye gelen yeni nüfus. Bu depremzededir, sığınmacıdır ya da yabancı uyruklu insandır. Bizim sosyal konut açığımız var. Mersin’in lüks konut açığı yok. Sosyal konut açığımız var. Gelir seviyesi belirli düzeyde ve altında olan ailelere bizim konut yapmamız lazım. TOKİ ve belediyeler bunun altından kalkabilir. Ya da özel sektör bu açığı görebilir, buna yönelir, sosyal konut yapar.
Bunun önünü açmanın bir diğer yolu da konut kredileri. Bankaların, hazinenin şu an böyle bir gücü yok. 2024 seçimlerinde aday olmam durumumda, ikinci dönem 5 yıllık projeksiyonun başında vatandaşa sosyal konut sözü vereceğim, belediyenin eliyle. İmar A.Ş bu görevi üstlenecek. Vatandaşlarımızın rahat ödeyebileceği, düşük maliyetli konut kredisi sağlayabileceğimiz projelere imza atacağız.”
‘METRODA SİYASİ GERGİNLİĞİN KURBANI OLDUK’
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, temeli atılan ancak kredileri çıkmadığı için inşaatı ilerleyemeyen metro projesinin Mersin için önemine işaret etti:
“Metro devam eder. Bir siyasi gerginliğin kurbanı olduk. O zamanın parasıyla 250 milyon da para harcandı o günkü rakamlarla. Bugün belki de bu rakamı üçle çarpmanız lazım. Biz belediye meclisinden aldığımız borçlanmayı hâlâ kullanamadık çünkü Maliye’den imza çıkmadı. Teknik bir sorun mu var? Hayır. Mali tablomda bir sorun yok. Ama siyasi sebepler vardı. Seçim de bitti. Bunları da aşabileceğimizi düşünüyorum artık. Finansman konusunda da bir çıkar yol bulacağız. Metro bugün olmazsa olmaz değil ama yarın olmazsa olmaz bir yatırım olacak. Ben burada oturduğum sürece, 35 kilometrelik raylı sistem projesi hayata geçecek. Bunun için çabalarım bitmeyecek. Mutlaka muvaffak olacağız. Çünkü bu Mersin için bir ihtiyaç.”
Mersin’de barınma krizi: Depremzedeler geri dönüyor, memur ve emekliler ev bulamıyor
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***