Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yargıtay’dan DTK kararı: Çözüm sürecindeki toplantılara katılmak örgüt üyesi olduklarını göstermez

Yargıtay’dan DTK kararı: Çözüm sürecindeki toplantılara katılmak örgüt üyesi olduklarını göstermez


Artı Gerçek – Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanlığı, Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Derneği (GÜNSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu ve eşi eczacı Filiz Bedirhanoğlu’na 2011-2013 yılları arasında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) toplantılarına katıldıkları için ‘örgüt üyeliği’nden 6’şar yıl 3 ay hapis cezası verilmesi kararını bozdu. Kararda, çözüm sürecindeki DTK toplantılarına katılması, konuşması yapması örgüt üyesi olduklarını delili olarak gösterilmeyeceği belirtildi.

Kısa Dalga’da yer alan Rabia Çetin’in haberine göre 2. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 9. Ceza Dairesi de kararı 22 Eylül 2021’de onayladı. Dosya Bedirhanoğlu’larının avukatları tarafından temyiz edilerek Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanlığı’na gönderildi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanlığı, temyiz incelemesi sonucunu karara bağladı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanlığı, Şahismail Bedirhanoğlu ve Filiz Bedirhanoğlu’nun PKK/KCK bağlarının tespit edilmediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Kod adı kullanmayan, terör örgütü içinde ideolojik veya silahlı eğitim aldıklarına, örgütün dağ kadrosu veya milis güçleriyle bağlantılarını gösteren veya ilişkilerini belirleyen delil bulunmayan sanıkların çözüm süreci olarak adlandırılan 2011-2013 yıllarındaki DTK toplantılarının bir kısmına katılarak içerikleri suç teşkil etmeyen konuşma yapmaktan ibaret faaliyetlerinin örgütsel faaliyet olarak değerlendirilmeyeceği de gözetilerek sanıkların örgütün hiyerarşik yapısına girerek örgüt üyesi olduklarını gösteren her türlü şüpheden uzak kesin ve yeterli delil bulunmaması karşısında silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan CMK’nın 223/2-e maddesi gereğince Esas No : 2022/37564 Karar No : 2023/1682 Bu belge 5070 sayılı Yasa hükümlerine göre elektronik olarak imzalanmıştır.

Beraatlarına karar vermek gerekirken yazılı şekilde mahkumiyet hükmü kurulması, hukuka aykırı bulunmuştur.”

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, beraat kararı verilmesi gerektiğini belirterek kararı Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.(Kaynak)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version