Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Wagner şefi Moskova’ya yürüyüşü iptalden sonra ilk kez konuştu: “Tek günde 780 km kat ettik”

Wagner şefi Moskova’ya yürüyüşü iptalden sonra ilk kez konuştu: “Tek günde 780 km kat ettik”


Prigozhin’in 11 dakikalık ses kaydında öne çıkan başlıklara verdiği cevaplar şöyle:

Wagner Grubu neden Savunma Bakanlığı’na karşı?

Entrikalar ve yanlış alınan kararlar sonucunda Wagner Grubu’nun 1 Temmuz 2023’te varlığını sonlandırması planlanıyordu. Wagner Grubu’nun komuta konseyi bu bilgiyi savaşçılarımıza iletti, neredeyse hiçbiri Savunma Bakanlığı ile bir sözleşme imzalamayı kabul etmedi, çünkü hepsi özel askeri operasyon sırasındaki deneyimlerinden bunun savaş kabiliyetinin tamamen kaybedilmesine yol açacağını çok iyi biliyordu. Deneyimli savaşçılar ve komutanlar basitçe dağıtılacak ve etkili bir şekilde top yemi muamelesi görecek, savaş potansiyellerini ve savaş deneyimlerini kullanamayacaklardı.

‘Adalet yürüyüşü’ nasıl ortaya çıktı?

Savunma Bakanlığı’nın planlarına kategorik olarak karşıydık. Yine de ekipmanlarımızı topladık, envanterini çıkardık ve 30 Haziran’da Rostov’a doğru bir konvoyla yola çıkmayı ve kararlarını değiştirmedikleri takdirde hepsini özel askeri harekât karargahına teslim etmeyi planladık. Ancak hiçbir saldırganlık göstermememize rağmen, bize karşı bir füze saldırısı başlatıldı ve hemen ardından helikopterler tarafından saldırıya geçildi. Yaklaşık 33 Wagner Grubu savaşçısı öldürüldü. Diğerleri de yaralandı. Herhangi bir saldırganlık gösterme niyetinde olmadığımızı ancak saldırıya uğramamız halinde bunu bizi yok etmeye yönelik bir girişim olarak algılayacağımızı ve karşılık vereceğimizi belirten bir açıklama yaptım.

(Prigozhin’in iptal edilen isyanı Meduza’nın interaktif haritası Wagner Grubu’nun Moskova’ya ilerleyişi sırasında ne kadar yol aldığını gösteriyor)

Yürüyüş nasıl gelişti?

Konvoylardan biri Rostov’a giderken diğeri Moskova’ya yöneldi. Tek bir günde 780 kilometrelik bir mesafe kat ettik. Tek bir askerimiz bile ölmedi. Uçaklara saldırmak zorunda kaldığımız için üzgünüz ama onlar bizi bombalıyor ve füze saldırıları düzenliyorlardı. Moskova’nın 200 kilometre yakınına kadar geldik. Bu süre zarfında güzergah üzerindeki tüm askeri tesisler bloke edildi ve etkisiz hale getirildi. Tekrar ediyorum: Yerde hiç kimse öldürülmedi. Wagner Grubu savaşçıları arasında birkaç kişi yaralandı ve ordudan ve Savunma Bakanlığı’ndan gönüllü olarak bize katılan iki askerimiz öldü. Hiçbir Wagner Grubu savaşçısı bu kampanyaya katılmaya zorlanmadı ve herkes nihai hedefini biliyordu.

“Adalet Yürüyüşü “nün hedefi neydi?

Kampanyamızın amacı Wagner Grubu’nun yok edilmesini önlemek ve profesyonel olmayan davranışlarıyla Özel Operasyon sırasında önemli sayıda hata yapan kişilerden hesap sormaktı. Kamuoyu bunu talep ediyordu.

Ordunun tepkisi üzerine:

Yürüyüş sırasında bizi gören tüm askeri personel bizi destekledi.

Yürüyüşü neden sonlandırdı?

Moskova’nın 200 kilometre yakınına gelen ilk saldırı müfrezesinin topçularını konuşlandırdığı, bölgede keşif yaptığı ve devam edersek çok kan döküleceğinin belli olduğu anda durduk. Bu nedenle sadece niyetimizi göstermenin yeterli olacağına karar verdik. Geri dönme kararımızın ardında iki önemli faktör vardı. Birincisi Rus kanı dökmek istemememizdi. İkincisi ise hükümeti devirmek için değil, muhalefetimizi göstermek için yürümüş olmamızdı. Bu noktada Alexander Grigoryevich Lukashenko elini uzattı ve Wagner Grubu’nun çalışmalarını yasal bir yetki alanı içerisinde sürdürmenin yollarını bulmamızı önerdi. Konvoylar geri döndü ve saha kamplarına gitti.

“Adalet Yürüyüşü “nün ortaya çıkardıkları üzerine:

Ülkemizde ciddi güvenlik sorunları var. Yolumuza çıkan tüm askeri birlikleri engellemeyi başardık. Rus güçlerinin 24 Şubat 2022’deki başlangıç noktasından Kiev’e ya da Uzhhorod’a kadar olan mesafeye eşdeğer bir mesafeyi 24 saat içerisinde kat ettik. Bu da gösteriyor ki, özel askeri operasyonun ilk taarruzu bizimki gibi kuvvetler tarafından gerçekleştirilmiş olsaydı, belki de bir günde biterdi. Bizim gösterdiğimiz örgütlenme düzeyi Rus ordusunun örgütlenme düzeyi olmalıdır. 23-24 Haziran’da Rus şehirlerinden geçerken siviller bizi Rus bayrakları ve Wagner Grubu bayraklarıyla karşıladı. Birçoğu hala destek mesajları yazıyor ve bazıları durduğumuz için hayal kırıklığına uğradı, çünkü varoluşumuz için verdiğimiz mücadelenin yanı sıra, bürokrasiye ve bugün ülkemizde var olan diğer rahatsızlıklara karşı mücadeleye verdiğimiz desteği de gördüler.

Biz 24 Şubat 2022’de ne olması gerektiğine dair bir ustalık dersi verdik. Amacımız, birçoklarının söylediği gibi mevcut rejimi ve yasal olarak seçilmiş yetkilileri devirmek değildi. Rus askerlerinin kanının dökülmesini önlemek için geri döndük.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version