Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Uluslararası Çalışma Örgütü: Maraş depremleri 657 bin tam zamanlı istihdam kaybı yarattı

Maraş depremlerinde ölen yabancı ülke vatandaşlarının sayısı artıyor


– Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) bugün açıkladığı 11’inci Küresel İstihdam ve Sosyal Görünüm Raporu’nda, artan borç stokunun gelişmekte olan ülkeleri, gelişmiş ülkelere kıyasla, orantısız şekilde etkilediğini dile getirdi. Örgüt, gelişmekte olan ülkelerle gelişmiş ülkeler arasındaki küresel istihdam uçurumunun derinleştiğini de vurguladı. ILO, gelişmiş ülkelere, borç stoku altında ezilen ülkelerin söz konusu açığı kapatmasına yardımcı olmak için istihdam ve sosyal koruma konusunda küresel mali destekte bulunma çağrısı yaptı. Raporun Türkiye ile ilgili bölümlerinde Maraş depremlerinin yaklaşık 657 bin tam zamanlı iş kaybına yol açtığı vurgulandı.

AZ GELİŞMİŞ ÜLKELER KÜRESEL TOPARLANMANIN GERİSİNDE KALIYOR

Rapora göre, küresel işsizliğin bu yıl yüzde 5,3’lük bir oranla pandemi öncesi seviyelerin altına gerileyerek 191 milyona düşmesi bekleniyor. Bununla birlikte raporda, az gelişmiş ülkelerin mali zorluklar nedeniyle küresel toparlanmanın gerisinde kaldığı da hatırlatıldı.

Uluslararası Çalışma Örgütü, artan borç stokunun gelişmekte olan ülkelerin karşı karşıya kaldığı diğer sorunları derinleştiren bir etki yaptığını ve hükümetlerin önleyici politika geliştirmesini zorlaştırdığını vurguladı. Raporda, Afrika ve Arap coğrafyasında bu yıl salgın öncesi işsizlik seviyelerinin yakalanmasının mümkün olmadığı da hatırlatıldı. ILO’ya göre, Kuzey Afrika’da 2019’da yüzde 10,9 seviyelerinde seyreden işsizlik oranı bu yıl yüzde 11,2 seviyelerine yükselecek.

TÜRKİYE VE ‘ÇOKLU KRİZ’ UYARISI

Raporda, Türkiye’nin doğal afetler ve hayat pahalılığı gibi nedenlerle ‘çoklu kriz’ riski barındıran ülkeler arasında sayılması dikkat çekti. ILO, her ne kadar çoklu krizler küresel bağlamından bağımsız düşülemeyecek olsa da Sri Lanka ve Suriye ile birlikte Türkiye’ye değinilen bölümde, pandemi sonrası küresel tedarik zincirlerinde yaşanan kırılma ve benzeri küresel krizlerin söz konusu ülkelerin içinde bulunduğu durumu kötüleştirdiğine vurgu yapıldı. Türkiye ve Suriye’yi vuran Maraş depremlerinin her iki ülkenin ekonomisindeki dalgalanmayı sertleştireceği ve istihdam üzerinde olumsuz etki yaratabileceği uyarısı yapıldı.

DEPREMLERİN ARDINDAN 657 BİN TAM ZAMANLI İSTİHDAMA DENK KAYIP YAŞANDI

Maraş depremlerinin ardından 220 bin civarında iş yerinin kaybının, Türkiye’deki ekonomi ve istihdam üzerinde ani ve olumsuz bir etki yarattığı vurgulandı. Çoğunlukla katma değeri düşük işletmeler olmakla birlikte söz konusu kaybın, çalışma saati açısından yüzde 16’lık bir düşüşü beraberinde getirdiği belirtildi. Söz konusu veri 657 bin tam zamanlı iş kaybı anlamına geliyor. Raporda, Türkiye’de depremlerin evlerdeki üretimi de neredeyse tamamen durdurduğu hatırlatıldı. ILO’nun hesaplamalarına göre söz konusu kaybın Türkiye ekonomisine maliyeti yaklaşık 3 milyar Türk Lirası’nı buldu. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version