Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye’nin Körfez ülkelerinden yatırım beklentisi


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) temaslarda bulunuyor.

Reuters haber ajansı temaslar hakkında bilgi sahibi olan iki kaynağa dayandırdığı haberinde, Türkiye’nin görüşmeler neticesinde BAE ve Suudi Arabistan’dan enerji ve savunma alanlarında yatırımlar yapmalarını beklediğini aktardı.

Ajans, Ankara’nın Suudi Arabistan ve BAE ile ilişkilerini onarmak için 2021’de başlattığı diplomatik çabalardan bu yana, Körfez’den gelen yatırımların ve fonların Türkiye’nin zor durumdaki ekonomisi ve döviz kuru üzerindeki baskıyı hafifletmeye yardımcı olduğuna dikkat çekti.

“Doğrudan yatırımlar bekleniyor”

Kaynaklar, seçimlerin geride kalmasıyla Körfez yetkililerinin enerji ve savunma sektörlerine doğrudan yatırımları değerlendirdiğini ancak olası anlaşmalarının büyüklüğü ve zamanın belirsiz olduğunu dile getirdi.

Kaynaklardan biri, “Önümüzdeki dönemde özellikle Körfez bölgesinden para girişi bekleniyor. Türkiye’de bazı üst düzey temaslarda bulundular. Suudi Arabistan ve BAE’den bazı doğrudan yatırımlar olacak” dedi.

Yılmaz ve Şimşek’in BAE’li mevkidaşlarıyla “ekonomik işbirliği fırsatlarını” görüşecekleri ve BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid el Nahyan ile biraraya gelecekleri açıklanmıştı.

Merkez Bankası’nın bugün faiz kararını açıklayacağını hatırlatan Reuters, Blue Bay Portföy Yönetimi’nden Timothy Ash’in, “Türkiye, Körfez ülkelerinin yatırım yapmak isteyeceği ilginç varlıklara sahip. Ancak bunun ticari açıdan mantıklı olması gerekiyor ve ortodoks politikalar olmadan Körfez ülkelerinin buna yanaşacağını düşünmüyorum” görüşünü aktardı.

Ankara son yıllarda BAE’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerle yaklaşık 28 milyar dolarlık döviz takası anlaşmaları yaptı. Geçen yıl Abu Dabi’nin International Holding’in bir iştiraki aracılığıyla Türkiye’deki Kalyon Enerji’nin yüzde 50 hissesi 490 milyon dolara satın alınmıştı.

Exit mobile version