Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Titanik yolunda kaybolan Titan’ın 5 yolcusunu bulmak için zamana karşı yarışta sona yaklaşıldı


Kritik bir aşamaya giren operasyonun son saatlerinde arama kurtarma çalışmalarına hız verildi

111 yıl önce Atlas Okyanusu’nun soğuk sularına gömülen Titanik’i görmek için yola çıkan beş maceraperesti bulmak için zaman tükenirken arama çalışmaları yoğunlaştırıldı.

Kayıp denizaltı aracı Titan’daki maksimum oksijenin kapasitesinin tükenmesine saatler kala 10 yeni gemi ve birkaç denizaltı robotu görevlendirilerek operasyon genişletildi

Operasyonlara Fransız arama kurtarma gemisi L’Atalante ve denizin dört kilometre derinliğini tarayan bir robot da katıldı.

Ayrıca Titan’ın okyanus akıntılarıyla sürüklenmiş olabileceği varsayımıyla arama kurtarma bölgesi iki katına çıkarıldı.

Titan’ı dalış bölgesine taşıyan ve yüzeyle iletişimini sağlayan Prince Port gemisi de hala Titatik’in batığına yakın bölgede bekletiliyor ve arama kurtarma çalışmalarının komuta merkezi olmayı sürdürüyor.

Kritik bir aşamaya giren operasyonun son saatlerine ilişkin bazı sorular ve yanıtlar:  

Titan’ın yeri bulunabildi mi?

Arama çalışmaları sırasında Kanadalı ekipler denizin derinliklerinden geldiği anlaşılan vurma sesleri tespit etmiş, bu da seslerin Titan’daki yolcuların aracın gövdesine vurarak dikkat çekmeye çalıştığı ihtimalini ortaya çıkararak umutları arttırmıştı. 

Yetkililer, seslerin başka insan yapımı seslere ait olabileceği ihtimalini de göz önünde bulundurarak zamana karşı yarışta hem yüzeyden hem de denizaltındaki aramaları hızlandırdı.

Ancak arama çalışmalarını yürüten Amerika Birleşik Devletleri Sahil Koruma’dan bir  yetkili “Doğruyu söylemek gerekirse nerede olduklarını bilmiyoruz.” diyerek son durumu özetledi.

Ne kadar oksijen kaldı?

Titanik batığına gitmek için dalış yapan Titan adlı denizaltı aracındaki beş yolcu için toplam 96 saatlik oksijen kapasitesi olduğu biliniyor. 

Ancak uzmanlar bu kapasitenin normal nefes alma koşullarında 96 saat olduğunun altını çiziyor. Çünkü panik durumunda nefes alma hızı sıklaşıyor ve daha fazla oksijen tüketimine neden oluyor. 

Öte yandan uzmanlar okyanusun kilometrelerce altında dondurucu soğuk ve karanlıkta vücudun hipotermiye girebileceğine de dikkat çekiyor. Titan’ın ne derece hasar gördüğü de bilinmediğinden, elektrik devrelerindeki bir arızanın araç içindeki oksijen ve karbondioksit dengesini bozabileceği belirtiliyor.

Yolcuların hala yaşıyor olduğu varsayılırsa, normal şartlar altında hesaplandığında araç içindeki oksijenin bugün yerel saatle 7:18’de (Türkiye saatiyle 14:18’de) tükenmesi bekleniyor. 

Titan yüzeye çıkmış olabilir mi?

Titan denizaltı aracını geliştiren OceanGate şirketi yatırımcılarının çeşitli basın organlarına verdiği bilgiye göre aracın 24 saat içinde yüzeye çıkma özelliği bulunuyor.

Yatırımcılar, mürettebatın araca denge sağlayan ağırlıkları havalı pompa ile serbest bırakmalarını sağlayan bir sistem olduğu belirtti. Bütün sistemlerin başarısız olması halinde ise ağırlığı sabitleyen hatların 24 saat sonra parçalanarak otomatik olarak okyanus yüzeyine geri gönderilecek şekilde tasarlandığını açıkladı.

Ancak Titan yüzeye çıkmış olsa da yolcuların araç içinden çıkma olasılığı bulunmuyor. Çünkü yolcular yerleştikten sonra araç cıvatalarla dışarıdan kapatılıyor.

Titan’ı arama çalışmaları, aracın su üstüne çıkmış olabileceğini dikkate alarak yüzeyden de yürütülüyor. Ancak yetkililer dev okyanusta, 670 cm x 280 cm x 250 cm ölçekteki beyaz bir aracın görülme ihtimalinin düşük olduğuna dikkat çekiyor.

Titan’a ne olduğu hala bilinmezliğini koruyor. Arama kurtarma ekipleri, aracın Titanik batığına takılarak okyanus dibinde kalmış, denizin altında hasar görmüş, hatta infilak etmiş olabileceği gibi en kötü senaryolardan endişe etmelerine karşın son bir umutla çalışmalarına devam ediyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version