Rojhat Abi
DİYARBAKIR – Öğrenci Seçme Ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 17-18 Haziran’da yapılacak olan yükseköğretim kurumlar sınavı giriş yerlerini açıkladı. Öğrenciler bu durumun kendilerini nasıl etkilediğini ve olası sonuçlarını anlattı
Öğrencilerin ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden erişim sağladığı sınav giriş belgesinde “Diyarbakır” yazmasına rağmen, başka illerde sınava gireceklerini öğrendi.
Artı Gerçek’e konuşan öğrenciler, sınav yerlerinin ikamet adreslerinin dışındaki farklı illerde çıkmasını değerlendirdi. Yaşatılan bu duruma tepki göstererek mağdur olduklarını ve üzerlerinde ne gibi etkiler yarattığını anlattılar.
‘AKIL ALIR GİBİ DEĞİL’
Diyarbakır’da yaşayan ancak sistemde sınava giriş yeri olarak Gaziantep görünen Cevahir Fındık, yaşanılan durumların sistem açmazı olduğunu dile getirdi. Her gün, bir şeye zam geldiğini belirten Fındık, “Bu durum akıl alır gibi değil benim birçok arkadaşım da çok uzak yerlere yerleştirilmiş. Hem deprem bölgelerinde yaşıyoruz. Hem de yeterli imkânlarımız yok haliyle her gün bir şeylere de zam geliyor. Aslında bu eğitim sistemi ve genel olarak sistemin açmazlarından birine işaret ediyor. Kendi sisteminde dahi organize olamayan bir eğitim sistemine söyleyecek pek bir şey bulamıyorum. Bunun düzeltilmesi gerekiyor” şeklinde tepkilerini dile getirdi.
MAĞDUR DURUMDAYIZ
Özel bir dershanede derece öğrencisi olan Ahmet Sürer ise böyle bir kararı beklemediğini ve bu kadar uzakta sınava girecek olmasının onu demoralize ettiğini ifade ederek “ Bana Ankara Çıktı, görünce şoke oldum, ben derece yapmış bir öğrenci olarak bunu görünce çok kötü etkilendim. Artık girdiğim deneme sınavlarına odaklanamıyorum bile. Mağdur durumdayız, “ diyerek devamında şikâyet ettiklerini ve sonuç alamadıklarına dikkat çeken Sürer “biz dün CİMER’e şikâyette bulunduk, fakat hiçbir sonuç alamadık. Psikolojik olarak çok kötü etkilendik. Şuan hiçbir şey yolunda gitmiyor” dedi.
ÖĞRENCİLERE ÇOK ÜZÜLÜYORUM
Dershanede rehberlik ve psikolojik dayanışma öğretmeni olan Zeynep Şule Kaçan ise öğrenciler üzerinde çok kötü etki bıraktığını, sınava bir aydan kısa bir süre kaldığını öğrencilerinin strese girdiğini dile getirdi. Kaçan, “Öğrenciler ciddi mağduriyet yaşıyor. Birçoğunun yol parası yok. Kalacak yeri olmayan var. Valilik destek olacağını söylemiş ancak öğrenciler gittiklerinde şu ya da bu belge eksik denilerek yarımcı olunmamıştır. Buda büyük psikolojik problemlere yol açıyor sonuçta bu tarz sorunlarla uğraşmamaları gerekiyor. Öğrencilerime çok üzülüyorum. Bazı öğrenciler sınava bile girmeyeceğini söyledi” şeklinde konuştu.
NEDENİ SEÇİM SONUÇLARI
Kaçan, yaşatılan durumun gerekçesi üzerine ise şu yorumlarda bulundu: “Deprem bölgesindeki öğrenciyi tekrar deprem bölgesinde olan şehirlerde sınava sokuyorlar. Nedeni ise okulların hasarlı olması gösteriliyor. Bu kadar okul hasarlı ise, Diyarbakır’daki çoğu bina da hasarlı demektir, biz neden içlerinde yaşıyoruz o zaman? Bir diğer soru ise okullar hasarlı binalar sağlamsa bu durumda akla yatkın değil. Nedenini gerçekten anlayamıyoruz. Öğrenciler bazen bu durumun seçimden sonra olmasının buradaki seçim sonuçlarından kaynaklandığını söylüyorlar. Talepler bu karardan dönülmesi yönünde, en kısa zamanda değiştirilmesini istiyoruz.”
BİR SINAVDAN DAHA FAZLASI
Sınav yerlerinin ikamet adreslerinin dışındaki farklı illerde çıkmasını değerlendiren Yakup Balkan ise bu durumun kabul edilemeyeceğini söyleyerek, “Bu sistematik olarak öğrencilere yapılan bir mağduriyettir. Bu kabul edilemez bir durumdur. Sonuç olarak masrafları karşılayacaklarını söylüyorlar. Ancak biz öğrenciler çok uzun yol kat edeceğiz bu durum da oldukça stres yaratacak bir şeydir, bunlar nasıl karşılanacak. Birkaç arkadaşımızın sınav giriş yerleri trajikomik olarak Irak’ta çıkmış. Bu bir sınavdan daha fazlası olacak depremden çıkan öğrenciler birde bu sorunlar ile boğuşuyor” dedi.
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***