Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Şengal’de Ulusal Bileşen ve Güç Koordinasyonu kuruldu


HABER MERKEZİ – Şengal’de sorunların çözümü ve yeniden inşa süreci için Ulusal Bileşen ve Güç Koordinasyonu kuruldu. 

 

Şengal’deki sorunların çözülmesi, halkın topraklarına geri dönüşünün koordinasyonu, yeniden inşa süreci ve belediye seçimleri ile idari kurumlar için Ulusal Bileşen ve Güç Koordinasyonu kuruldu. Koordinasyonun kuruluş açıklaması, tarafların temsilcileri tarafından Şengal’de yapıldı.

 

YNK Şengal Merkez Sorumlusu Dawud Cindi, “Şengal’deki Êzidî, Hristiyan, Sünni, Şii ve Türkmen bileşenler ve siyasi güçler olarak daha önce Şengal’deki tüm tarafların yer aldığı bir heyet oluşturduk. Ayrıca siyasi tarafların bir kısmı Şengal’deki tüm sorunların çözümü için Irak hükümeti ile bazı görüşmeler yaptı. Daha sonra yaptığımız bazı görüşmeler sonucunda ortak bir görüş geliştirme ve bu temelde Şengal’deki tüm güçlerin ve siyasi tarafları bir araya gelebileceği ulusal bir cephe oluşturma kararı aldık” diye konuştu. 

 

Êzidi Demokrasi ve Özgürlük Partisi (PADÊ) Eşbaşkanı Hüseyin Haci, Ulusal Bileşen ve Güç Koordinasyonu’nun ilan edildiği açıklamayı okudu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Şengal’de yaşanan olayların çözümü, bölgede istikrarla birlikte barışçıl eş yaşamın sağlanması, Êzidi ve diğer bileşenlerden göçmenlerin Şengal’e dönüşünün sağlanması, Irak hükümeti ve uluslararası kuruluşların Şengal’in inşasının hızlandırılması için verdiği desteğin arttırılması, güvenlik ile siyasi ve toplumsal istikrarın sağlanması amacıyla Şengal’deki siyasi ve toplumsal güçler Ulusal Bileşen ve Güç Koordinasyonu’nu kurdu.”

 

HEDEFLER

 

Haci, koordinasyonun hedef ve amaçlarını ise şöyle sıraladı: 

 

“* Şengalli göçmenler için bir çözüm bulunması ve göçmenlerin dönüşü önündeki engellerin kaldırılması için Irak hükümeti ve uluslararası toplumla işbirliğinin sağlanması.

 

* Göçmenlerin dönüşünün desteklenmesiyle birlikte Şengal’deki istikrar gelişecek ve bölgede yaşam yeniden hareketlenecek. Bu amaçla kamplarda kalan göçmenlerin dönüşü için çalışmalar yürütülmelidir.

 

* Şengal’de yeni bir hükümetin inşası sürecine katılım, bununla birlikte Şengal halkının rızasıyla Şengal halkı için birlikte çalışabilecek belediye başkanı, kaymakam ve ilçe yöneticilerinin seçilmesi.

 

* Eski Irak hükümeti ile Kürdistan Bölgesi hükümeti arasında imzalanan ve bölgedeki halkların iradesine aykırı olan 9 Ekim Anlaşması’nın yeniden düzenlenmesi amacıyla çalışmalar yürütülmesi.

 

* Koordinasyon, bölgede yaşayan tüm din, mezhep ve halkların yardımıyla Şengal’deki istikrarın ve birlikte yaşamın gelişimine destek verecek ve bu DAİŞ çetelerinin Şengal’e yönelik saldırılarından doğan sorunların çözümüne olanak sağlayacaktır.”

 

TEMSİLCİLER

 

Koordinasyon komitesinde yer alan parti ve siyasi örgütlerin temsilcileri şöyle: Hıristiyan Temsilcisi İsa Şemhun, Sünni Temsilcisi Adil Silêman, Türkmen Temsilci Abdulrezzak Reza, Şii Temsilcisi Seyid Mehmud, PADÊ’den Hüseyin Heci, Teqeddum’dan Seid Bedduş ve YNK’den Dawid Cindi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version