Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

RUSYA’DA İSYAN | Wagner’in lideri: Teslim olmayacağız, yolumuza çıkan herkesi yok edeceğiz

RUSYA’DA İSYAN | Wagner’in lideri: Teslim olmayacağız, yolumuza çıkan herkesi yok edeceğiz


Rusya’da paralı asker grubu Wagner, Rus ordusuna karşı ayaklandı. Wagner’in kurucusu Prigozhin, Rus ordusunun yöneticilerine karşı büyük bir savaşın içine girdiklerini duyurdu. Rusya Devlet Başkanı Putin’in, “Bunun adı ihanettir. Silahlı isyan girişiminde bulunan bütün suçlular kaçınılmaz olarak cezalandırılacaktır.” sözlerine cevap veren Prigozhin, “Hiçbir Wagner savaşçısı kendisini suçlu görerek Devlet Başkanı’nın talebiyle teslim olmak niyetinde değil. Teslim olmayacağız. Yolumuza çıkan herkesi yok edeceğiz.” dedi.

Wagner, kontrolü sağladığını duyurduğu Rostov’da yollara mayın döşedi. Rus ordusu ise Moskova çevresinde hendek kazmaya başladı. Rus komutanlar ise Wagner’e ‘durma’ çağrısında bulundu.

#Wagner paralı askerleri, #Rostov de tanksavar mayınları döşüyor.#Wagner #Москва #Moscow #Putin #Russia #PMC #Prigogine #Prigozhin #Вагнер #Rostov #WagnerGroup pic.twitter.com/nu7oVdvV3z

— Yavuz Özcan (@OOktayyildiz3) June 24, 2023

Rusya’nın Ukrayna savaşında rol üstlenen paralı asker grubu Wagner, Rus devletinin ordusuna karşı ayaklanma başlattı. Moskova, Rostov ve Voronej bölgelerinde Wagner’in ayaklanması nedeniyle ‘terörle mücadele operasyonu’ rejimi ilan edildi. Wagner, ele geçirdiğini söylediği Rostov’da sokaklara mayın döşeme faaliyetine girişti. Rus ordusu ise Moskova çevresinde Wagner’e karşı hendek kazmaya başladı.

Wagner’in kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’un, Wagner askerlerini yok etmek için operasyonlar düzenlediği gerekçesiyle ayaklandıklarını açıkladı. Prigojin, “Hepimiz ölmeye hazırız. 25 bin kişinin tümü ve daha sonra 25 bin daha.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Wagner’in kalkışmasını ‘silahlı isyan’ olarak nitelendirdi. Putin, sabah yaptığı açıklamada, “Böyle kalkışmalar ülkemizi sırtından bıçaklamaktır. Bunun adı ihanettir. Hukukun karşısında hesap verecekler. Silahlı ayaklanmayı organize eden kişi Rusya’ya ihanet etmiş demektir ve hesap verecektir.” ifadelerini kullandı.

“TESLİM OLMAYACAĞIZ” YANITI

Wagner’in kurucusu Prigozhin’den Putin’in açıklamalarına aynı sertlikle cevap verdi. Prigozhin, “Hiçbir Wagner savaşçısı kendisini suçlu görerek Devlet Başkanı’nın talebiyle teslim olmak niyetinde değil. Vatana ihanet hususunda Devlet Başkanı (Putin) tamamen yanılıyor. Biz vatanseveriz. Savaştık ve savaşıyoruz.” dedi.

WAGNER: RUS HALKI İÇİN SAVAŞIYORUZ

Yevgeniy Prigozhin, Moskova otoyolunda bir helikopterin Wagner tarafından düşürüldüğünü söyledi. Prigozhin, “Bir kez daha herkesi uyarıyorum. Kimse bizi ortadan kaldıramaz. Hedefimiz var. Hepimiz ölmeye hazırız. Çünkü biz vatan ile Rus halkı için ölüyoruz. Rus halkını sivilleri vuranlardan kurtarmak lazım. Rostov’da az önce helikopterlerle sivillere ateş açıldı. Pilotlardan biri vurma emrine uymadı.” diye konuştu.

YOLUMUZDAN ÇEKİLİN

Prigozhin, ayrıca grubunun Ukrayna’dan sınırı geçerek Rusya topraklarına girdiğini öne sürdü. Telegram kanallarında paylaşılan Prigozhin’e ait olduğu belirtilen ses kaydında, şu ifadeler yer aldı: “Şu anda sınırı her yerde geçtik. Sınır güçleri savaşçılarımızı kucakladı. Şu anda Rostov’a giriyoruz. Savunma Bakanlığının bizi önlemek için gönderdiği askerler yolumuzdan çekilin. Çocuklarla savaşmıyoruz. (Rus) Savunma Bakanlığının bizi önlemek için gönderdiği askerler yolumuzdan çekilsin. Çocukları öldürmüyoruz. Çocukları eğitmeden cepheye atarak öldüren Şoygu. Yolumuza çıkan herkesi yok edeceğiz. Sonuna kadar gideceğiz.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version