Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rusya ‘tahıl koridoru’ için ayak sürüyor: Anlaşmanın uzatılması için olasılık görmüyoruz, temaslar devam ediyor

Rusya 'tahıl koridoru' için ayak sürüyor: Anlaşmanın uzatılması için olasılık görmüyoruz, temaslar devam ediyor


– Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılması için olasılık görmediklerini söylerken uluslararası kurum ve kuruluşlarla da görüşme halinde olduklarını dile getirdi.

‘İSTİŞARELER SÜRÜYOR’

Verşinin, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında 22 Temmuz 2022’de İstanbul’da yapılan ve son olarak 18 Temmuz’a uzatılan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Anlaşmanın uzatılmasına yönelik olasılık görüp görmediklerine yönelik bir soruyu yanıtlayan Verşinin, “Biz olasılık görmüyoruz. Ancak elbette anlaşmanın her iki parçasına yönelik BM yetkilileri ile istişareleri sürdürüyoruz” dedi.

Amonyak ihracatının da anlaşma kapsamında olduğuna işaret eden Verşinin, “Amonyak ihracatının, İstanbul’da imzalanan anlaşmalara dahil olduğunu birçok defa söyledik. Bu da amonyakın bir ticari anlaşma kapsamında ihraç edilebileceği anlamına geliyor. Kiev yönetiminin bu konuyu başka koşullara veya gereksinimlere bağlamaya çalışması çok kötü ve durumu kilitliyor” yorumunu yaptı.

RUSYA’NIN TALEPLERİ NELER?

Kağıt üzerinde anlaşma Ukrayna’nın Karadeniz’deki üç limanından amonyak da dahil olmak üzere gıda ve gübre ihracatına izin veriyor. Ancak Moskova, Rusya’nın gıda ve gübre ihracatının, kaldırılması gerektiğini söylediği sigorta ve ödeme engelleri gibi engeller nedeniyle yapılamadığını söylüyor.

Rusya, anlaşmanın daha fazla uzatılmasının, Rus Tarım Bankası’nın (Rosselkhozbank) SWIFT ödeme sistemine yeniden bağlanması da dahil olmak üzere, bir dizi talebinin Batı ülkeleri tarafından yerine getirilmesi gerektiğinde ısrar ediyor. Diğer talepler arasında tarım makineleri ve parçaları tedarikinin yeniden başlatılması, sigorta ve reasürans üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması, limanlara erişim, Togliatti-Odesa amonyak boru hattının yeniden başlatılması ve gıda ve gübre ihracatı yapan Rus şirketlerinin varlıklarının ve hesaplarının blokesinin kaldırılması yer alıyor. Anlaşma mayıs ayında 18 Temmuz’a kadar uzatılmıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version