Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Reuters: Mehmet Şimşek’in atanması, Erdoğan’ın u-dönüşü

Reuters: Mehmet Şimşek'in atanması, Erdoğan'ın u-dönüşü


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün gece açıkladığı yeni kabine dünya basınında yakından izlenirken, Mehmet Şimşek’in ekonominin dümenine geri dönmesi en öne çıkan ayrıntı oldu. Reuters ajansı, Erdoğan’ın Şimşek’i Hazine ve Maliye Bakanı olarak görevlendirerek Türkiye’deki yaşam pahalılığı krizini ele almak konusunda daha ortodoks ekonomi politikalarına dönme sinyali verdiğini yazdı.

“Erdoğan ortodoks Şimşek’i seçerek ekonomik u-dönüşü sinyali veriyor” başlıklı haberde, ekonomistlerin bu durumu önümüzdeki aylarda faiz artışına zemin hazırlanması ve Erdoğan’ın artan enflasyona rağmen faiz indirilmesi yönünde uzun zamandır sürdürdüğü politikadan dönüş olarak yorumladığı belirtildi. Ajansın haberinde, daha genel kabul gören ekonomi politikalarını tercih etmesiyle bilinen Cevdet Yılmaz’ın cumhurbaşkanlığı yardımcılığına getirildiğine de dikkat çekildi.

‘KRİZ UYARISI YAPILIRKEN…’

Haberde, “Ekonomi konusundaki açık u-dönüşü, çok sayıda yorumcunun, bu gelişmekte olan büyük piyasanın döviz rezervlerinin tükenmesi, kur korumalı mevduat hesaplarının genişlemesi ve enflasyon beklentisinin kontrol edilmemesi sonucunda karmaşaya doğru gittiğini söylediği bir zamanda geldi” denildi.

Haberde, 56 yaşındaki Mehmet Şimşek’in 2009-2018 arasındaki maliye bakanlığı ve başbakan yardımcılığı sırasında finans piyasalarında saygı duyulan bir isim olduğu belirtildi.

‘ŞİMŞEK’İN NE KADAR BAĞIMSIZ OLACAĞI ÖNEMLİ’

Bununla birlikte yorumcular, Erdoğan’ın geçmişte ortodoks politikalara dönüş yönünde verdiği sinyallerden hızla geri dönerek faiz indirimine gittiğini hatırlatarak, Türkiye’de bir ekonomik iyileşmenin Şimşek’e ne kadar bağımsızlık verildiğine bağlı olduğunu söyledi.

‘YEREL SEÇİM ÖNCESİ ŞİMŞEK DİRENÇLE KARŞILAŞABİLİR’

Londra merkezli danışmanlık şirketi Eurasia Group’tan Emre Peker, Şimşek’in ataması hakkında şu yorumu yaptı: “Bu durum, Erdoğan’ın Türkiye’deki ekonomik zorlukları yönetme becerisine duyulan güvendeki azalmayı kabul ettiğini gösteriyor. Fakat Şimşek’in atanması bir krizi muhtemelen geciktirecek olsa da, ekonomiyi uzun vadede onaramayacaktır. Şimşek büyük ihtimalle görevinin ilk başlarında güçlü bir yetki alanına sahip olacak ama Mart 2024’teki yerel seçimler yaklaştıkça hızla artan bir siyasi dirençle karşılaşacaktır.”

‘KUTUPLAŞTIRICI POLİTİKALAR SÜRECEK’

Reuters’ın haberinde, “Yeniden seçilmesi Erdoğan’ın, bir NATO üyesi olan ülkeyi kutuplaştıran ama bölgesel bir asker güç olarak konumunu güçlendiren otoriter politikalarına devam etmesine izin verecektir” ifadeleri de dikkat çekti.

Ajans, yeni kabinedeki en kilit beş ismi de şöyle sıraladı:

Mehmet Şimşek: Hazine ve Maliye Bakanı

Hakan Fidan: Dışişleri Bakanı

Yaşar Güler: Savunma Bakanı

Cevdet Yılmaz: Cumhurbaşkanı Yardımcısı

Ali Yerlikaya: İçişleri Bakanı.

(DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version