Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Putin’in yardımcısı Uşakov: Rus lider, Türkiye ziyareti konusunda Erdoğan’la anlaştı

Putin'in yardımcısı Uşakov: Rus lider, Türkiye ziyareti konusunda Erdoğan'la anlaştı


Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Putin’in Türkiye ziyareti konusunda sözleştiğini duyurdu. Açıklama Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yardımcısı Yuriy Uşakov’dan geldi.

Rus Interfax haber ajansının aktardığına göre, Kremlin dış politika danışmanı Uşakovi, Putin’in ziyaret tarihinin netleşmediğini ancak Türkiye’yi “yakında” ziyaret edeceğini söyledi. Uşakov ” Türkiye Cumhurbaşkanı’ndan bir davet var. Putin ve Erdoğan ziyaretin yakın gelecekte olacağı konusunda anlaştılar, ancak henüz belirli bir gün, belirli tarihler hakkında konuşmadık” ifadesini kullandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da Mayıs ayı sonundaki açıklamasında iki liderin yüz yüze bir görüşmesi için planların sürdüğünü duyurmuştu. Peskov “Putin, Erdoğan’ı seçim zaferi, yeniden Türkiye Cumhurbaşkanı seçilmiş olması nedeniyle tebrik etmek için aradığında, her iki lider de öngörülebilir gelecekte ikili bir görüşme gerçekleştirme niyetinde olduklarını teyit ettiler. Bu görüşmenin nerede olacağını ve ne zaman gerçekleşeceğini iki liderin programlarına göre kararlaştırmak gerekecek. Fakat böyle bir anlaşma var ve bu görüşmenin hazırlığını yaptığımızı söyleyebilirim” demişti.

PUTİN’İN TÜRKİYE ZİYARETİNDE TUTUKLANMA RİSKİ VAR MI?

Ziyaret, 24 Şubat 2022’de başlayan Ukrayna savaşının ardından Putin’in bir NATO ülkesine yapacağı ilk ziyaret olacak. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Mart ayında Putin için Ukrayna’daki savaş suçları nedeniyle tutuklama emri çıkarmış; bu da Putin’in yurt dışına seyahat etmesi halinde tutuklanma riskiyle karşı karşıya kalma ihtimalini ortaya çıkarmıştı. Ancak Türkiye, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Roma Statüsü’ne taraf olmadığı için Putin’in planlanan Türkiye ziyarati Rus lider için bir risk taşımıyor. Türkiye, Roma Statüsü’nü onaylamayan tek Avrupa Birliği adayı ülke konumunda. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version