Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Putin’in ‘en zor 24 saati’ bitti: Şimdi ne olacak?

Putin'in 'en zor 24 saati' bitti: Şimdi ne olacak?


– Ukrayna’daki savaşta kilit rol oynayan ve ordu yönetimine eleştirilerini dün doğrudan bir meydan okumaya dönüştüren Paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeniy Prigojin’in ‘silahlı başkaldırısı’ Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukeşonko’nun arabuluculuğunda sona erdi. Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, Wagner’in liderine yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek, “Prigojin Belarus’a gidecek” dedi.

Uluslararası basında da geniş yer ayrılan gelişmelere ilişkin uzmanlar, Putin’in 20 yıllık iktidarında karşılaştığı bu en büyük zorlukla ‘geniş bir çatışmaya dönmeden’ baş edebilmiş olmasını not etmek gerektiği yorumunu yaptı. Öte yandan, söz konusu gelişmelerin ancak Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun arabuluculuğunda çözümlenebilmiş olmasının, Ukrayna’daki savaşın gidişatı açısından Rusya’nın zayıflıklarını ortaya koyduğu yorumları yapıldı. BBC Rusya Editörü Steve Rosenberg, Rusya’nın askeri yönetimini devirmek üzere bayrak açan Prigojin’in ‘hâlâ özgür olduğuna’ dikkat çekti.

ISW: PUTİN İLE WAGNER ARASINDAKİ ATEŞKES KISA VADELİ OLACAK

Washington merkezli düşünce kuruluşu Institute for the Study of War (ISW), yayımladığı geniş analizde Yevgeniy Prigojin’in isyanı başarısızlığa uğramış olabilir, “ancak Kremlin şimdi ‘son derece istikrarsız’ bir durumla karşı karşıya” yorumu yapıldı. ISW analistleri, Wagner Grubu ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hükümeti arasındaki ateşkesin ‘kısa vadeli’ olacağı yorumunu yaparken söz konusu gelişmelerin Ukrayna’da Rusya’nın pozisyonuna “Önemli ölçüde zarar vereceğini” ifade ettiler. Analizde, “İsyan, Rus güvenlik güçlerinin zayıflığını ortaya çıkardı ve Putin’in güçlerini bir iç tehdidi püskürtmek için zamanında kullanamayacağını gösterdi” vurgusu yapılırken gelişmelerin Putin’in gücü üzerindeki aşındırıcı etkisinin de altı çizildi.

WASHINGTON POST: PUTIN İNATÇI BİR DOSTU TARAFINDAN ALÇALTILDI AMA KONTROL ONDA

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post için bir makale kaleme alan David Ignatius ise ‘çılgın’ diye nitelediği 24 saatin dikkate değer yanının Putin’in herhangi bir büyük askeri çatışma olmaksızın krizi yatıştırmayı başarmış olmasıdır” yorumunu yaptı. Ignatius, Rusya Devlet Başkanı’nın “inatçı bir dostu tarafından alçaltıldığı kesin ama yine de kontrol onda” ifadelerini kullandı.

Ignatius, Putin’in otoriter yönetimi altında hakim retorik düne kadar ‘dış güçlerin saldırısına karşı devleti ve ulusu savunma’ yönünde ilerlerken dün ilk defa Rusya Devlet Başkanı’nın ‘Kornilov hatırlatması’ ile içe tehditleri vurguladığını hatırlattı. Putin için Ukrayna’daki durumun dünden sonra zorlayıcı olmasının kaçınılmaz olduğu yorumunu yapan ABD’li yazar, yine de Rusya’nın hakim ‘dış güçler’ retoriğine döneceği öngörüsünde bulundu. Ignatius, “Putin’in donuk mavi gözleri dahi Ukrayna’daki yakıcı felaketi donduramaz” ifadelerini kullandı.

ASSOCIATED PRESS: ABD, WAGNER’İN RUS SINIRINA YIĞINAK YAPTIĞINI BİLİYORDU

ABD merkezli haber ajansı Associated Press ise, “ABD’nin bir süredir Wagner’in birliklerini Rusya sınırına kaydırdığından haberdar olduğu” iddialarına yer verdi. “Rus paralı asker liderinin sürgünü isyanı sona erdirdi ancak Putin’in gücü hakkında soru işaretleri bıraktı” başlıklı analizde, Putin’in ‘vatan hainlerini cezalandırma açıklamalarından geri adım atarak Prigojin’in Belarus’a sürgüne gitmesine izin verdiğine vurgu yapıldı. Analizde, Rus hükümetinin “isyana katılan Wagner savaşçılarını yargılamayacağını, isyana katılmayanlara ise Rusya Savunma Bakanlığı tarafından sözleşme teklif edileceğini duyurduğuna” yer verildi.

‘GELİŞMELER UKRAYNA ORDUSU VE HÜKÜMETİ İÇİN RAHATLAMA SAĞLAYACAK’

Analizde, ABD’nin eski Ukrayna Büyükelçisi John Herbst’in, “Putin’in bu olayla küçük düştüğü” yorumuna da yer verildi. Uluslararası Kara Savaşları Kıdemli Üyesi Ben Barry ise, “Bu olaylar Ukrayna hükümeti ve ordusu için büyük rahatlık sağlayacak” dedi.

‘RUS ASKERİ YÖNETİMİNİ DEVİRMEK İSTEYEN PRIGOJIN’İN HÂLÂ ÖZGÜR OLMASI ÖNEMLİ’

BBC Rusya editörü Steve Rosenberg ise “Vladimir Putin’in yirmi yılı aşkın sürelik iktidarında otoritesine karşı en büyük meydan okumayla karşı karşıya kaldığı” yorumunu yaptı. Rosenberg, Rusya Devlet Başkanı’nın dünkü gelişmelerden ‘güçlü bir görünümle çıkmadığını’ ifade etti. BBC Rusya Editörü, Rus askeri yönetimini devirmek için bayrak açan Wagner Grubu’nun lideri Prigojin’in Belarus’a sürgüne gitmiş olmasına rağmen ‘hâlâ özgür olduğuna’ dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version