Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Putin nükleer silahların Belarus’a konuşlandırıldığını doğruladı: ‘Rusya’nın varlığına tehdit olursa…’

Putin nükleer silahların Belarus'a konuşlandırıldığını doğruladı: 'Rusya'nın varlığına tehdit olursa...'


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg Ekonomik Forumu’nun genel oturumunda konuştu. 16 Haziran’da yapılan genel oturumda Cezayir Devlet Başkanı Abdülmecid Tebbun da yer aldı. Moderatörlüğü ise eski ABD Başkanı Richard Nixon’ın danışmanı, The National Interest dergisi köşe yazarı Rusya kökenli ABD’li siyasi yorumcu Dimitri Simes yaptı.

‘NÜKLEER SİLAH KULLANMAMIZA GEREK YOK’

Konuşmasında Belarus’a taktik nükleer sevkiyatla ilgili çalışmada ilk kısmın tamamlandığını anlatan Putin, yıl sonuna kadar sevkiyatı tamamlayacaklarının altını çizdi ve “Bu karar, Rusya’ya stratejik yenilgi yaşatmayı düşünen herkese yönelik caydırıcı bir unsur” dedi.

Rusya’nın nükleer silah kullanmasına gerek duymadığını ancak ülkenin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı tehdit edilirse buna teorik olarak izin verilebileceğini söyleyen Putin, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri hedefleri yüksek hassasiyetli silahlarla vurduğunu anlattı. “Silah depolarının ve paralı askerlerin nasıl imha edildiğine bakmak yeterli. Nükleer silah kullanmaya gerek duymuyoruz. Rusya devletinin varlığına yönelik tehdit oluşursa, teorik olarak bu mümkün. Nitekim Rusya, NATO ülkelerinden daha fazla nükleer silaha sahip. Bunları azaltmamızı istiyorlar, çok beklerler” ifadelerini kullandı. Putin, ABD’nin ise nükleer olmayan bir ülkeye karşı nükleer silah kullanan ilk ve tek ülke olduğunu anımsattı.

BLINKEN: RUSYA’NIN NÜKLEER KULLANACAĞINA İLİŞKİN İŞARET YOK

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Putin’in açıklamalarının ardından “Rusya’nın nükleer silah kullanmaya hazırlandığına dair herhangi bir işaret görmüyoruz” açıklamasında bulundu. Taktik nükleer silahlar, savaş alanında veya sınırlı bir saldırı için kullanılması amaçlanan küçük nükleer savaş başlıkları ve fırlatma sistemleridir. Belirli bir alandaki düşman hedeflerini yaygın radyoaktif serpintiye neden olmadan yok etmek için tasarlanmıştır. En küçük taktik nükleer silahlar bir kiloton (bin ton patlayıcı TNT) veya daha az olabilir. ABD’nin 1945’te Hiroşima’ya attığı atom bombası 15 kilotondu.

PUTİN: F-16’LAR DA LEOPARD TANKLARI GİBİ YANACAK

Putin konuşmasında ayrıca Ukrayna’ya 24 Şubat 2022’de başlattıkları saldırının başarılı olacağını savundu. Ukrayna’nın karşı saldırıya geçtikten sonra 186 tank kaybettiğini belirten Putin, “Ukrayna ordusu saldırıya geçtikleri bazı bölgelerde savunmamızın ilk hattına ulaşabildiler, bazılarında bunu başaramadılar. Burada asıl konu stratejik rezervlerini kullanıyor olmaları ancak hiçbir bölgede hedeflerine ulaşamadılar” dedi.

Putin, Ukrayna’nın yakında kendi askeri ekipmanlarını kullanmayacağını belirterek, “Geriye hiç ekipmanları kalmayacak ve kullandıkları her şey yurt dışından gelecek. Bu şekilde çok uzun süre savaşamazsınız” ifadelerini kullandı. Putin, NATO’nun silah sevkiyatlarıyla Ukrayna’daki savaşa giderek daha fazla müdahil olduğunu dile getirerek, “NATO tabii ki Ukrayna’daki savaşa dahil oluyor. Askeri teçhizat sevkiyatları geliyor, şimdi uçak sevkiyatı seçeneği düşünülüyor. (Ukrayna’da) Leopard tankları yanıyor, F-16’lar da Leopardlar gibi yanacak, buna hiç şüphe yok” görüşünü paylaştı.

‘ZELENSKİY YAHUDİLERİN YÜZ KARASI’

Putin, oturumda Ukrayna’daki Babi Yar ve Volinya’daki Yahudi soykırımıyla ilgili video gösterdi “Neo-Naziler, yani Hitler’in takipçileri Ukrayna’da deyim yerindeyse podyuma çıktılar” diyen Putin, “Rusya, Nazilere karşı verilen savaşta en çok zararı gören ülke. Bunu asla unutmayacağız” diye ekledi. Rusya lideri, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in “Yahudi olması nedeniyle neo-Nazileri devlette barındırıyor olmasının imkansız olduğu” argümanına ilişkin ise, “Yahudi arkadaşlarım Zelenskiy’in Yahudi olmadığını, Yahudi halkının yüz karası olduğunu söylüyor. Zelenskiy Yahudilerin yüz karası” dedi. Putin, bu nedenlerle, Ukrayna’nın neo-Nazilerden ve Nazi ideolojisinden arındırılmasının, Rusya’nın “özel askeri operasyonla” elde etmek istediği kilit hedeflerden birisi olduğunu ekledi. Rusya Devlet Başkanı, Ukrayna’da savaş başlatanın Kiev hükümetinin kendisi olduğunu savunarak“Ukrayna’da savaş 2014’te Batılı sponsorlarının desteğini arkasına alan Kiev tarafından başlatıldı fakat Batı’da bundan bahsetmemeye çalışıyorlar” dedi.

RUS EKONOMİSİ KONNUSUNDA İYİMSER

Rus ekonomisindeki göstergelerin giderek daha fazla olumlu hale geldiğini anlatan Putin, şunları aktardı: “Ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 1,5 kadar, hatta yüzde 2’nin biraz altında olacağını düşünen uzmanlarla aynı fikirdeyim. Ülkemiz, dünyanın önde gelen ekonomileri arasındaki yerini korumaktadır.” Putin, Rusya’nın petrol ve doğal gaz dışı gelirlerini de artırdığına işaret ederek, “Bu yılın ilk 5 ayında petrol ve doğal gaz dışı gelirlerimiz yüzde 9,1 beklenenin oldukça üzerinde büyüdü” ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version