Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Nazi kartalını eritip barış güvercinine dönüştürme planı rafa kalktı

Nazi kartalını eritip barış güvercinine dönüştürme planı rafa kalktı


Uruguay hükümeti, 2. Dünya Savaşı’nın ve Nazi zulmünün en ‘ünlü’ kalıntılarından biri olan Nazi kartalını eritip güvercine dönüştürme kararından vazgeçti. Kime ait olduğu ve nasıl kullanılacağı yıllardır tartışma konusu olan bronz heykelle ne yapılacağı bilinmiyor.

KENDİ KAPTANI, SIRLARIYLA BİRLİKTE BATIRDI

Kanat açıklığı 2.8 metre, yüksekliği de 2 metre olan 350 kilogram ağırlığındaki Nazi kartalı, bir zamanlar Nazi Almanyası donanmasının Müttefiklere korku salan Graf Spee adlı gemisini süslüyordu. 1939 yılında sekiz ticari gemiyi de batıran Graf Spee, Aralık 1939’da İngiliz saldırısında ağır hasar aldı. Gemi, Uruguay’ın başkenti Montevido’ya çekildi; onarılamayacağı anlaşılınca da kaptanı Hans Langsdorff tarafından Almanya’nın sırlarının İngilizlerin eline geçmemesi gerekçesiyle Rio de Plata Körfezi açıklarında batırıldı.

ÇIKARILDIĞI 2006’DAN BERİ TARTIŞMA KONUSU

Gemideki ünlü kartal heykeli ise 2006 yılında, özel bir ekip tarafından çıkarılmıştı. O tarihten bu yana heykelin kime ait olduğu tartışma konusuydu. Uruguay’da bir mahkeme ise geçen sene heykelin, karasularında bulunduğu Uruguay devletine ait olduğuna hükmetti.

HEYKELİN KİMİN YAPACAĞI BİLE BELLİYDİ

Uruguay Devlet Başkanı Luis Lacalle Pou, cuma günü bronz heykeli eritip bir güvercin heykeli şeklinde yeniden dökme planını açıklamıştı. Pou, “Bu savaş sembolü, bir dönüşümden geçerek bir güvercin gibi, barış ve birliğin sembolü haline gelebilir” demişti. Hatta, kartalı eritip yeniden dökmesi için Uruguaylı heykeltraş Pablo Atchugarry ile de anlaşılmış, ünlü sanatçı “nefret, savaş ve yıkımı bir barış sembolüne dönüştürme amaçlı meydan okumayı kabul ettiğini söylemişti.

‘ÇOK SAYIDA KİŞİ KARŞI ÇIKTI’

Ancak Uruguay Devlet Başkanı Pou, sadece iki gün sonra yaptığı açıklamada bu fikrin rafa kaldırıldığını duyurdu. Pou, “İlk açıklamanın üzerinden geçen birkaç saatte, bu kararla aynı fikirde olmayan aşırı derecede fazla insan çıktı. Amacınız barış olduğunda, ilk yapmanız gereken şey birlik yaratmaktır ve bu fikrin bunu yapamadığı açık” dedi. Pou, heykelle ne yapılacağına dair bir ayrıntı vermedi.

ALMANYA SERGİLENMEMESİNİ İSTEMİŞTİ

Heykel Uruguay’da birkaç sene önce sergilenmiş, Almanya ise “Nazi eşyalarının sergilenmemesini” talep etmişti. Ülkedeki bir mahkemenin, heykelin çıkarılması için harcama yapan özel yatırımcıların masraflarının ödenmesi için açık artırma yapılması yönündeki kararı ise anti-Semitizm’le mücadeleyi amaçlayan Simon Wiesenthal Merkezi’nin “Nazi sempatizanlarının eline geçecek” uyarısına takılmıştı. (DIŞ HABERLER)


Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version