Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

NATO Genel Sekreteri Ankara’ya gidiyor


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’de seçimlerin sonuçlanmasının ardından, Ankara’nın veto koyduğu İsveç’in NATO’ya üyeliği konusunu hızlandırdı.

Finlandiya’nın ardından görev süresi sona ermeden Vilnius’de Temmuz ayında yapılacak NATO zirvesinde İsveç’in de üye olabilmesi için kulisleri hızlandıran Stoltenberg, konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuşmak üzere Ankara’ya gideceğini açıkladı.

Norveç’in başkenti Oslo’da bugün düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları toplantısı öncesi yaptığı açıklamada Stoltenberg, “İsveç’in mümkün olan en hızlı şekilde katılımını nasıl sağlayabileceğimizi ele almaya devam etmek için yakın gelecekte Ankara’ya da gideceğim” dedi.

Seyahatinin tarihi sorulması üzerine Stoltenberg, nihai tarihin tam olarak kararlaştırılmadığını belirtmekle yetindi. Stoltenberg, önceki akşam paylaştığı bir Twitter mesajında da Erdoğan’ı seçim zaferinden dolayı tebrik ettiğini yazarak, İsveç’in NATO başvurusunu görüşmek için Türkiye’de ile yakın temasta olduğunu belirtmişti.

NATO zirvesi ve Ukrayna konuşulacak

NATO Dışişleri Bakanları toplantısına başkanlık etmek üzere, Norveç’in başkenti Oslo’da Belediye Binası’na gelen Genel Sekreter Stoltenberg, Müttefiklerin Vilnius Zirvesi hazırlıklarını ve özellikle “Ukrayna’ya NATO desteğini nasıl artırıp sürdüreceklerini” tartışacaklarını söyledi.

Norveçli Genel Sekreter, “Vilnius’ta yapılacak NATO zirvesi için kilit konuları, Ukrayna’ya devam eden desteği, caydırıcılığımızı ve savunmamızı güçlendirmeyi ve İsveç’in NATO’ya katılımını tamamlamayı tartıştık” dedi.
Stoltenberg, tüm Müttefiklerin Ukrayna’nın İttifak’ın bir üyesi olacağı konusunda hemfikir olduğunu ve “NATO’nun genişlemesine karşı veto hakkının Moskova’ya ait olmadığını” kaydetti.

Jens Stoltenberg, “En önemlisi, tüm Müttefikler şu anda en acil ve önemli görevin Ukrayna’nın egemen ve bağımsız bir ulus olarak galip gelmesini sağlamak olduğu konusunda hemfikir. Tarihin tekerrür etmemesini, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik bu saldırganlığının gerçekten durmasını sağlamalıyız. Bu nedenle, savaşın bitiminden sonra Ukrayna’nın güvenliğini garanti edecek çerçevelere sahip olmamız gerekiyor” dedi.

Savunma harcamaları gündemde

NATO Müttefikler Oslo’da ayrıca NATO’nun 2014’ten bu yana gerçekleştirdiği “Stratejik Konsept” çalışmaları çerçevesinde, “Savunma ve caydırıcılığı güçlendirmeyi” tartışacaklar. Bu aynı zamanda savunma harcamalarının arttırılmasını anlamına geliyor.

Genel Sekreter, NATO liderleri Vilnius’ta buluştuğunda savunma için GSYİH’nın yüzde 2’sinin Müttefiklerin yükümlülükleri için tavan yerine taban olmasını beklediğini söyledi.

Müttefikler ayrıca, NATO’nun Hint-Pasifik ortaklarıyla (Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore) ortaklığını nasıl daha da derinleştirebileceklerini ele alacak ve İsveç’in NATO’ya katılımına güçlü desteklerini yineleyeceklerdir.

Bu arada, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’deki seçimlerin ardından devam eden kabine çalışmaları nedeniyle Oslo’daki NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılmadı.

Exit mobile version