Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mezarlıklara bayram ziyareti


AMED/İZMİR – Amed, İzmir ve Adana’da özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin mezarları ziyaret edildi. 

 

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) öncülüğünde Kurban Bayramı arifesinde Licê’nin Çeme Êlikan (Birlik) köyünde Sipênî (Şenlik) Şehitliği ve Sîse Mezarlığı’na, Pîran (Dicle) ilçesinde bulunan Pîrejman Mezarlığı’na ve İzmir’de mezarlık ziyaretleri gerçekleştirdi. 

 

ÇEME ÊLİKAN

 

Licê’nin Çeme Êlikan (Birlik) köyünde Sipênî (Şenlik) Şehitliği’e gerçekleştirilen ziyarete, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Amed milletvekili Serhat Eren, Yeşil Sol Parti il ve ilçe yöneticileri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yenişehir, Pasur ve Licê ilçe yöneticileri katıldı. Şehitlik ziyaretinde MEBYA-DER Eşbaşkanı Şehmus Karadağ ve Yeşil Sol Parti Amed milletvekili Serhat Eren konuştu.

 

‘TECRİT KALKMADIKÇA ÇÖZÜM DE BARIŞ TA OLMAYACAK’

 

Kürt halkının boyun eğmediğini dile getiren MEBYA-DER Eşbaşkanı Şehmus Karadağ, “Kurdistan’nın çocukları işgalci sistem karşısında hiçbir zaman boyun eğmedi. Özgürlük için ölümü göze aldılar. Ölümlerde oldu tutuklamamlar da oldu ancak bu halk, bu kirli sistem karşısında hiç bir zaman geri adım atmadı” dedi. 

 

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de dikkat çeken Karadağ, “Biliyorsunuz ki yıllardır Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan AKP-MHP tarafından esir tutuluyor. Sayın Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecrit tüm Kürt halkına uygulanıyor. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kalkmadıkça ne çözüm olabilir ne de özgürlük. Bu bayrama da tecrit altında giriyoruz bu nedenle AKP-MHP’nin kirli siyaseti karşısında sesiz kalmayacağız. Buradan Sayın Abdullah Öcalan’ın ve diğer bütün siyasi tutsakların Kurban Bayramı’nı kutluyor sevgi ve selamlarımızı yolluyoruz” şeklinde konuştu.

 

‘ÖCALAN BARIŞIN SESİ OLACAK’

 

Yeşil Sol Parti Amed Milletvekili Serhat Eren, “Yüzyıllardır kültürümüz, dilimiz üzerinde büyük bir baskı kuruluyor ve bizim bu baskılara karşı kayıtsız kalmamızı istiyorlar. Yoldaşlarımız da halkımız da hiç bir zaman onların baskıları karşısında boyun eğmedi. Bundan sonra da boyun eğmeyecek. Sayın Öcalan üzerindeki tecridi kaldırmak istememelerinin tek sebebi de onların kirli sistemini ortaya çıkaracak olmasıdır. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılırsa sadece Kürt halkı için değil, Türkiye’deki tüm halklar için barışın sesi olacak. Bu savaşı durdurmak için birlik ve dayanışma içinde olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.  

 

Mezarlık ziyareti “Şehit namirin” sloganlarıyla son buldu. 

 

PÎRAN

 

MEBYA-DER öncülüğünde Pîran (Dicle) ilçesinde bulunan Pîrejman Mezarlığı’ndaki ziyarete de DBP, HDP, Yeşil Sol Parti il, ilçe yöneticileri ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Bedran Öztürk ile birçok aile katıldı. 

 

Dicle Kaymakamlığı tarafından alınan karar gerekçe gösterilerek, mezarlık yakınlarında ziyarete giden heyet askerler tarafından durduruldu. Mezarlık ziyareti yapılmasına izin verilmezken, buradan ayrılan heyet Pîran ilçe mezarlığına doğru hareket etti. Burada mezarlık ziyaretlerini gerçekleştiren heyet, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenleri mezarlarında dua etti. 

 

SÎSÊ MEZARLIĞI

 

Lîce’de bulunan Sîsê Mezarlığı’na da aileler, MEBYA-DER Eşbaşkanı Yüksel Almas, dernek yöneticileri, Barış Anneleri, TJA, Yeşil Sol Parti Amed milletvekili Adalet Kaya ve HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan katıldı.  Sîsê Mezarlığı’nda aileler daha önce tahrip edilen mezarların başında bir süre ağıt yaktı. 

 

‘MEZARLIKLARIMIZDAN ELİNİZİ ÇEKİN’

 

Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan MEBYA-DER Eşbaşkanı Yüksel Almas, “10 yıldan fazla süredir bu mezarlık yapılmış, aileler kendi imkânlarıyla bu mezarlığı yaptılar. Sağ olduğumuz sürece şehitlerimiz bizim esasımız olacak. Her zaman ziyaret etmeye devam edeceğiz. Her geldiğimiz de mezarlıklarımıza saldırı ve tahribat olduğunu görüyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar biz ziyaretlerimize devam edeceğiz. Mezarlıklarımızdan elinizi çekin. Onurlu bir barış için mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.

 

Yeşil Sol Parti Milletvekili Adalet Kaya da, “Mücadeleleri karşısında saygıyla eğiliyoruz. Özgür adil bir yaşam için mücadelemize devam edeceğiz” dedi. 

 

HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan ise, “Amaçları özgür bir yaşam mücadelesiydi. Demokrasi, eşitlik ve özgürlük mücadelesi, bu mücadele bu topraklarda devam ediyor. Ruhları şad olsun, mücadele devam edecek. Ailelerimiz annelerimiz burada bir kez daha acılarını paylaşıyoruz. Halkımız, ailelerimiz ve kahramanlarımızın bayramını kutluyorum” şeklinde konuştu.

 

İZMİR 

 

Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), Kurban Bayramı dolayısıyla İzmir’de mezarlık ziyaretleri gerçekleştirdi. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin Bayraklı ilçesindeki Örnek köy, Doğançayı ve Bornova ilçesindeki Kent Mezarlığı’ndaki mezarlıklar ziyaret edildi. Ziyarete, Barış Anneleri, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili Burcugül Çubuk, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivistleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) yöneticileri katıldı.

 

Ziyarette konuşan Yeşil Sol Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, yaşamını yitirenlerin halkların kardeşliği, demokrasi ve barış için mücadele verdiğini anımsatarak, mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

 

Konuşmaların ardından mezarlıklara çiçek bırakılarak, dualar edildi. 

 

ADANA 

 

Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAYDER) de, Seyhan, Ceyhan ve Yüreğir ilçelerinde bulunan Küçükoba, Asri, Buruk, Akkapı, Ceyhan Asri ve Mutlu mezarlıklarını ziyaret etti. Ziyarete Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, HDP il ve ilçe yöneticileri ile Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 

 

Ziyarette mezarlıklara güller bırakıldıktan sonra dualar okundu. Saygı duruşuyla başlayan ziyaretlerde sık sık “Şehit namirin” sloganı atıldı.

 

Özgür Basın çalışanları Kadri Bağdu, Metin Alataş ve Volkan Eryiğit’in Seyhan ilçesindeki Küçükoba Mezarlığındaki mezarlıkları da ziyaret edildi.

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version