Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Merkez Bankası faizi 650 baz puan artırdı

Merkez Bankası, 'Açık Bankacılık' hizmetini kullanıma açtı


Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını açıkladı. PPK, faizi 650 baz puan (6,5 puan) artırdı. Politika faizi yüzde 8,5’ten yüzde 15’e çıkartıldı.

Toplantının ardından yapılan açıklama metninin, daha önceki açıklamalara göre daha kısa olması dikkat çekti. Enflasyonun yükselme eğiliminde olduğu vurgusu yapılan metinde, “Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir” denildi.

BEKLENTİ NE YÖNDEYDİ?

AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler, Merkez Bankası’nın politika faizini 1075 baz puan artırarak yüzde 8,5’ten yüzde 19,25’e çıkaracağı tahmininde bulunmuştu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s faizin yüzde 25-30’a, çok uluslu ABD yatırım bankası Goldman Sachs yüzde 40’a, Bank of America yüzde 25’e, Deutsche Bank ve Morgan Stanley ise yüzde 20’ye çıkartılacağını öngörmüştü.

EN YÜKSEK FAİZ ARTIŞI 28 MAYIS 2018’DE YAPILDI

Merkez Bankası bugüne kadarki en yüksek faiz artırımını 28 Mayıs 2018’de 850 baz puanla yaptı. İkinci büyük faiz artırımı 13 Eylül 2018’de 625 baz puanla, üçüncü büyük artırım 28 Ocak 2014’te 550 baz puanla ve dördüncü büyük artırım ise 475 baz puanla 19 Kasım 2020’de yapıldı.

Merkez Bankası, son faiz artırımını 18 Mart 2021’de yapmıştı. O tarihten bu yana yapılan 26 PPK toplantısının 9’unda faiz toplam 10.5 puan düşürülerek yüzde 19’dan 8.5’a indirilirken, 17’sinde faiz sabit bırakıldı.

ENFLASYONDA İYİLEŞME OLANA KADAR PARASAL SIKILAŞMAYA DEVAM MESAJI

PPK toplantısının ardından Merkez Bankası’ndan şu açıklama yapıldı:

“Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,5’ten yüzde 15 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir.

Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir.

Küresel ekonomide enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının çok üzerinde seyretmektedir. Bu nedenle, bütün dünyada merkez bankaları enflasyonu düşürmeye yönelik tedbirler almaktadır.

Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişe işaret etmektedir. Bu gelişmede yurtiçi talepteki güçlü seyir, maliyet yönlü baskılar ve hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmuştur. Kurul, bu unsurlara ek olarak fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir.

Kurul politika faizini enflasyonun ana eğiliminin gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. Enflasyon ve enflasyon eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

PARA POLİTİKASININ ETKİNLİĞİ ARTACAK

Parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliği artacaktır. Bununla birlikte, fiyat istikrarının sürekliliğini sağlamak hedefiyle, TCMB cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edecektir.

SADELEŞME SÜRECİ MESAJI

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirecektir. Sadeleşme süreci, etki analizleri yapılarak kademeli olacaktır.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.” (EKONOMİ SERVİSİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version