Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Meletî’de deprem sonrası kiralık ev fiyatı 5’e katlandı


MELETÎ – Depremlerde binlerce binanın enkaza dönüştüğü Meletî’de, deprem öncesi ortalama 2 bin lira olan ev kiraları, yüzde 25 zam sınırlamasına rağmen 10 bin liraya yükseldi.  

 

Mereş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde birçok binanın enkaza dönüştüğü Meletî’de, ağır hasar alan 31 bin 604 bina yıkılmayı bekliyor. Hasar almayan ev sayısının yüksek olması, hasarsız ev kiralarında artışa neden oldu. Ev kiralamaya ekonomik güçleri yetmeyen yurttaşlar ya çadırlarda yaşıyor ya da şehir dışına taşınmak zorunda kalıyor. Kimi yurttaşlar ise hasarlı olmasına rağmen kendi evlerinde konaklamaya devam ediyor. Kirada yüzde 25 zam sınırlaması düzenlemesi olmasına rağmen bazı evlerde kira yükselişleri 5 katına kadar çıkıyor. 

 

Meletî merkezde yaşayan depremzede Cuma Akdağ (71), yükselen kira fiyatları nedeniyle hasarlı evde yaşamak zorunda kaldıklarını, yaşanan tablodan devlet yöneticilerinin sorumlu olduğunu söyledi. 

 

HERKES KİRALIK EV ARIYOR

 

Hasarlı evde kaldığı için tedirgin olduğunu dile getiren Akdağ, kira fiyatlarında yapılan yükselişten kaynaklı başka gidecek bir yerlerinin olmadığını kaydetti. Gününün büyük bir bölümünü uygun bir kiralık ev aramak ile geçirdiğini belirten Akdağ, “Malatya’da sağlam bina neredeyse kalmamış durumda. Herkes kiralık ev arıyor ancak kiralık ev yok. Az hasarlı olan evler ise çok pahalı. Deprem mağduru insanlar 10 bin lira kira nasıl versin? Bunun yanında elektrik, doğalgaz, su faturaları var, kimse bunun üstesinden gelemez. Depremden bir gün önce 2 bin TL kira istenilen daireye, şuan 10 bin TL isteniyor” diye aktardı.  

 

ÇARESİZLİKTEN ÇADIRDA KALIYOR

 

Kiraları denetleyecek bir mekanizmanın olmamasına tepki gösteren Akdağ, şunları söyledi: “Kenti kendi kaderine terk etmiş durumdalar. Kaç gündür temiz su sorunu var ancak ilgilenen yok. Yaklaşık iki aydır ben kiralık bir ev arıyorum ama yok. Bu şartlarda bir ev kiralasam, bütün birikimim kiraya gider. Sistem toplumun ahlakını bozmuş durumda. Toplum ahlaksal olarak o kadar kötü bir yere çekilmiş ki depremi dahi fırsata çevirmek isteyenler var. Bu durumda kimse kalıcı konutlar için bir birikim yapamaz. Halk yaz sıcaklarına rağmen çadırlarda kalmak zorunda bırakılmış.”

 

MA / Mahmut Altıntaş

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version