Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kuran yakılmasına tepki: Fas, Stockholm büyükelçisini süresiz geri çağırdı

Kuran yakılmasına tepki: Fas, Stockholm büyükelçisini süresiz geri çağırdı


Fas Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İsveç’in başkenti Stocckholm’de Irak asıllı Salwan Momika isimli bir kişinin dün Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kuran yakmasının şiddetle kınandığı ve elçilere ilişkin atılan adımın Fas Kralı 6. Muhammed’in bizzat talimatıyla olduğu belirtildi.

Açıklamada, “provokatif, tekrarlanan Kuran yakma eylemlerinin İsveç hükümetinin rızasıyla gözler önünde gerçekleşmesi nedeniyle Kral 6. Muhammed’in talimatıyla Rabat’taki İsveç maslahatgüzarının Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı ve saldırının şiddetle kınandığı, kabul edilemeyen bu davranışın reddedildiği” kaydedildi. Aynı şekilde süresi belirsiz olmak üzere Stockholm’deki Fas Büyükelçisi’nin de istişare amacıyla ülkeye geri çağrıldığı bildirildi. İsveç hükümetinin Kuran yakılmasına yeniden izin verdiği ifade edilen açıklamada, olay “Hac mevsimi ve Kurban Bayramı gibi kutsal bir dönemle eşzamanlı bir milyardan fazla Müslümanın duygularının duvardan duvara vurulduğu yeni sorumsuz bir saldırı” olarak nitelendi.

ABD: SAYGISIZ VE İNCİTİCİ

ABD Dışişleri Bakanlığı da Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kuran yakılmasını “saygısız ve incitici” olarak niteledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel’e, günlük basın toplantısında “Dini metinlerin yakılmasının, saygısız ve incitici olduğunu ve yasal olabilecek bir şeyin kesinlikle uygun olmadığını sürekli söyledik” ifadesini kullandı.

PUTİN: BİZİM ÜLKEMİZDE BU SUÇ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise bazı ülkelerde Kuran’a yapılan saygısızlığın suç olarak görülmediğine işaret ederek, “Bizim ülkemizde ise bu, hem anayasaya göre hem de ceza kanununa göre suçtur” dedi.

Putin, Rusya Federasyonu’na bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti’nin Derbent şehrine ziyarette bulundu. Derbent’in tarihi camisini ziyaret eden Putin, Dağıstanlı Müslümanların temsilcileriyle bir araya geldi. Müslümanların Kurban Bayramı’nı kutlayan Putin’e Kuran hediye edildi.

Putin, hediye için teşekkür ederek “Kur’an-ı Kerim, Müslümanlar için kutsaldır ve diğerleri için de kutsal olmalıdır. Biz başka ülkelerde farklı şekilde davranıldığını biliyoruz. İnsanların dini duygularına saygı göstermiyorlar ve bunun da suç olmadığını söylüyorlar. Bizim ülkemizde ise bu, hem anayasaya göre hem de ceza kanununa göre suçtur. Biz her zaman bu kurallara bağlı kalacağız” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

İsveç polisi yaptığı yazılı açıklamada, Kurban Bayramı’nın ilk gününe eşzamanlı olarak Medborgarplatsen’de bulunan Stockholm Camisi önünde Kuran’ın bir nüshasını yakmayı amaçlayan gösteriye izin verdiğini duyurmuştu. Provakatif eyleme başta Türkiye ve Arap ülkeleri olmak üzere dünya genelinden büyük tepki yağmıştı.

Olayda Salwan Momika Kuran’ın nüshasını yırtıp ayakkabılarını silmiş ardından içine domuz pastırması koyup kitabı ateşe vermişti. Çevredeki Müslümanlar Kuran yakılması protesto etmiş ve bir kişi taş atmaya teşebbüs ettikten sonra polis tarafından gözaltına alınmıştı.

İsveç’te şubat ayında Irak asıllı Salwan Momika, Irak’ın Stockholm Büyükelçiliğinin önünde ve Afrika kökenli Chris Makoundout, Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliğinin önünde Kur’an-ı Kerim yakmak istemiş, polis güvenlik gerekçesiyle bu provokasyonlara izin vermemişti. Momika ve Makoundout, polisin kararını mahkemeye taşımıştı. İsveç İdare Mahkemesi ise “güvenlik riski endişelerinin” gösteri yapma hakkını sınırlamak için yeterli olmadığını savunarak, polisin kararını 4 Nisan’da iptal etmişti. Bunun üzerine Stockholm polisi, kararı, Yüksek Mahkeme’ye taşımıştı. Yüksek Mahkeme, İdare Mahkemesinin bu kararını onaylayarak polisin “Kuran yakma yasağını” 12 Haziran’da kaldırmıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version