Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kremlin suçlamaları reddetti: Barajın yıkılması Ukrayna’nın sabotaj eylemi

Kremlin suçlamaları reddetti: Barajın yıkılması Ukrayna'nın sabotaj eylemi


Ukrayna’nın Herson bölgesinde yer alan ancak Rusların kontrol ettiği Kakhovka Hidroelektrik Santrali (HES) bombalanarak yıkılması ve çevresinin sular altında kalmasına ilişkin Kremlin’den açıklama geldi. Ukrayna barajın yıkılmasından Rusya’yı sorumlu tutmuştu. Kremlin iddiaları yalanlayarak olayı “sabotaj” diye niteledi ve Ukrayna’yı sorumlu tuttu.

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e baraj çevresindeki durum hakkında bilgi verildiğini söyledi. Peskov gazetecilere verdiği demeçte, “Ukrayna tarafının kasıtlı sabotajından bahsettiğimizi kesin olarak söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı. Barajın yıkılmasının amacının Rusya kontrolündeki Kırım’ı, Kuzey Kırım Kanalı yoluyla rezervuardan aldığı tatlı sudan mahrum bırakmak ve dikkatleri Ukrayna’nın karşı saldırısından uzaklaştırmak olduğunu söyleyen Peskov sözlerini “Görünüşe göre bu sabotaj, iki gün önce büyük çaplı saldırı eylemleri başlatan Ukrayna silahlı kuvvetlerinin şimdi hedeflerine ulaşamamasıyla da bağlantılı. Bu saldırı eylemleri sendeliyor” dedi. Peskov “sabotajın bölgede yaşayan on binlerce kişi için potansiyel olarak çok ciddi sonuçlara yol açacağını da” söyledi.

‘SUÇLAMALARI ŞİDDETLE REDDEDİYORUZ’

Ukrayna’nın Rusya’nın barajı yıktığı yönündeki iddialarının sorulması üzerine ise Peskov, “Bunu şiddetle reddedebiliriz. Burada kesinlikle Ukrayna tarafının kasıtlı sabotajından bahsettiğimizi resmen ilan ediyoruz.” yanıtını verdi. Daha önce Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ulusal güvenlik konseyi toplantısının ardından yaptığı açıklamada Rusya’nın barajı içeriden patlattığını öne sürmüştü.

Zelenskiy,”Gece 02.50’de, Rus teröristler Kakhovka HES’in yapılarında dahili bir patlatma gerçekleştirdiler. Yaklaşık 80 yerleşim yeri sel bölgesinde bulunuyor. Riskli bölgelerden tahliye yapılması ve baraj rezervuarından su sağlanan tüm şehir ve köylere içme suyu sağlanması emredildi. İnsanları kurtarmak için her şeyi yapıyoruz. Tüm servisler, ordu, hükümet, işin içinde. Güvenlik Konseyi toplantısında, Rusya’yı bu terör saldırısından sorumlu tutmak için bir dizi uluslararası ve güvenlik önlemi üzerinde anlaşmaya varıldı” demişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version