Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Koptu gidiyor; Dolar 23 lirayı aştı, Euro 25 TL’ye dayandı

Koptu gidiyor; Dolar 23 lirayı aştı, Euro 25 TL’ye dayandı


Seçim bitti, iktidarı kaybetme tehlikesi geçti ve AKP rejimi doların yularını gevşetti. Seçimin ilk turundan önce 19,60 seviyelerinde olan dolar kuru bugün saat 10.12 itibariyle 23 lirayı aştı. Euro ise 24,80 TL’den işlem görüyor. Yükseliş trendinin ne kadar süreceği merak konusu.

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin seçimlerden hemen önce ihracatçılarla yaptığı toplantıda kurun düşük kalmasından şikayet eden iş adamlarına, “Merak etmeyin seçimden sonra 28-30 TL bandına oturacak.” dediği ileri sürülmüştü. Söz konusu iddia yalanlanmadı. Aksine seçimden sonra kurun her gün belli oranda yükselmesine izin verilmesi söz konusu kulis bilgiyi doğrular nitelikti.

Dolar kurunun 28 Mayıs’tan sonraki yükseliş trendi dikkat çekici.

Geçtiğimiz haftayı 20,90 seviyelerinde kapayan dolar kuru, pazartesi günü 21 TL’yi aşmıştı. Dün ise gün içerisinde 21,50 seviyelerine ulaştı. Bugün sabah saatlerinde düşük hacimli piyasada dolar 22.10 seviyesinde işlem gördü. Euro ise 23,80 seviyesine dayandı. Ancak saatler 10.12’yi gösterdiğinde dolar 23 lira 10 kuruşa çıktı. Euro ise 24 lira 80 kuruşu gördü.

Saat 10.12 itibariyle dolar ve Euro kuru…

Söz konusu yükseliş seçim öncesinde dolara müdahale edildiğinin de ispatı.

MEHMET ŞİMŞEK’TEN ‘ORTODOKS’ POLİTİKALARA DÖNÜŞ SİNYALİ

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, görevi devraldığı toplantıda kurallara bağlı, rasyonalist politikalara geri döneleceğini açıklamıştı. Şimşek, “Hükümetimizin temel hedefi, toplumsal refahı artırmaktır. Bu hedefe ulaşmada şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacaktır. Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır. Kurala dayalı, öngörülebilir bir Türkiye ekonomisi özlenen bir refaha ulaşmada anahtar olacaktır.” ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıca, “Sürdürülebilir yüksek büyüme için fiyat istikrarının sağlanması temel hedefimiz olacaktır.” diyen Şimşek’in açıklamaları, ekonomide önceki dönemin aksine, ‘geleneksel’ politikalara dönüş sinyali olarak yorumlanmıştı.

GÖZLER 22 HAZİRAN’DAKİ PPK TOPLANTISINA ÇEVRİLDİ

Mehmet Şimşek’in gerçekten ‘geleneksel, kurala bağlı’ ekonomi politikalarına dönüp dönemeyeceği merak konusu. MB’nın bu ay yapacağı PPK toplantısında bu sorunun cevabı kısmen belli olacak. Kısmen diyoruz; çünkü Erdoğan’ın ‘faiz’ artışına ya da ‘bağımsız’ bir Merkez Bankası’na ne kadar müsaade edeceği konusunda kimse bir tahminde bulunamıyor.

POLİTİKA FAİZİ YÜZDE 25’E Mİ ÇIKARTILACAK?

ABD bankası JP Morgan ekonomistleri, TCMB’nin 22 Haziran’da yapılacak toplantısında hali hazırda yüzde 8,5 olan politika faizinin yüzde 25’e yükseltilmesinin olası olduğuna işaret etti. Societe Generale de (SocGen) Türkiye ile ilgili analizinde politika faizinin yüzde 15’e yükseltileceğini öngörmüştü. TCMB’nin 22 Haziran’daki para politikası toplantısında veya ‘belki daha da erken bir tarihte’ politika faizini yüzde 25’e yükseltebileceği ileri sürülüyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version