Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Konser bileti fiyatları yükselişte: Pop yıldızları enflasyonu körüklüyor olabilir

Konser bileti fiyatları yükselişte: Pop yıldızları enflasyonu körüklüyor olabilir


– Dünya genelinde artan enflasyon oranları artık günlük hayatın bir parçası hâline gelirken konser bileti fiyatlarının ekonomistlerin konuya eğilmesini gerektirecek kadar hızlı artış göstermesi dikkat çekti. Hayranları, aralarında Taylor Swift ve Bruce Springsteen gibi yıllardır turneye çıkmayan isimlerin de bulunduğu dünyanın en büyük müzik sanatçılarını izlemek için biletlere bir servet ödüyor.

Londra’da yaşayan Beyoncé hayranı Mario Ihieme, “İnsanlar kaliteli içerik elde edeceklerini bildikleri için paralarını savurmaya hazırlar, ayrıca bu turneden sonra başka bir turneye çıkıp çıkmayacağını ya da ne zaman çıkacağını kim bilebilir?” diyerek konser biletlerindeki fiyat artışlarının sebebine dair ipucu veriyor.

BİLET FİYATLARI SON 30 YILIN EN HIZLI ARTIŞINI GÖSTERDİ

İngiltere’nin eğlence ve kültür faaliyetlerindeki fiyatlar bu yılın başından Mayıs’a kadar yüzde 6,8 artarak son 30 yılın en hızlı artışını gösterdi. Artıştaki en büyük etken etki kültürel hizmetlerden, özellikle de canlı müzik etkinliklerine giriş ücretlerinden kaynaklandı.

UBS Global Wealth Management baş ekonomisti Paul Donovan, “Müzik sanatçılarının (öznel) kalitesi, ‘temiz’ bir fiyat artışı hesaplamanın ne kadar zor olduğunu vurguluyor” dedi. Şarkıcı Harry Styles’ın haziran ayında İngiltere’de vereceği bir dizi konsere dikkat çeken Donovan, “İngiltere’deki enflasyonun yukarı yönlü baskılanmasına yol açabilir” diye ekledi.

Bilet satın alma sitelerine bakıldığında biletlerdeki fiyat artışı açıkça görülüyor. Bilet satış sitesi Stubhub’da, temmuz ayında Seattle’da gerçekleşecek Taylor Swift konseri için en ucuz koltuk 1200 dolar, ağustos ayında Mexico City’de gerçekleşecek konserin biletlerinin tanesi ise 500 dolar.

Los Angeles’taki bir Beyoncé hayranı olan Joel Barrios, “Ticketmaster’da üç farklı kredi kartıyla üç farklı hesap için dokuz telefon numarası almak zorunda kaldığını” anlattı. Barrios, “Kendisi ve arkadaşları için ABD’deki üç gösteriye yaklaşık 7.000 dolar ve Avrupa’daki birkaç gösteri için de 6.650 dolar harcadığını” dile getirdi.

BİLETLER KARA BORSADA NEREDEYSE İKİ KATINA SATILIYOR

Ancak canlı müzik, tüketici harcamalarında konut ya da gıdadan daha küçük bir bölümünü oluşturan genel eğlence maliyetlerinin sadece bir alt kümesi olduğundan, bazıları konser fiyatlarının enflasyon üzerinde kayda değer bir etkisi olabileceği fikrine karşı çıkıyor.

Küresel konser endüstrisini takip eden Pollstar’ın yönetici editörü Andy Gensler, Beyoncé’nin şovlarının enflasyonu etkileyeceği iddiasını “saçma bir iddia” olarak nitelendirdi. Gensler, “Bilet fiyatları artmış olsa da, artışın mayıs 2022’den bu yana ölçülen enflasyon oranlarıyla kıyaslandığında çok sınırlı kaldığını” dile getirdi. TD Cowen hisse senedi araştırma başkan yardımcısı Stephen Glagola, talep fazlası nedeniyle karaborsada bilet fiyatlarının neredeyse iki katına kadar alıcı bulabildiğine değindi.

ABD Çalışma Bakanlığı konser fiyatları için enflasyonu özel olarak ölçmüyor. Ancak canlı performans giriş etkinlikleri için enflasyon oranı şu anda ABD manşet enflasyonunun 2,6 puan üzerinde.

TÜKETİCİLER BU YIL DA AYNI ORANDA VEYA DAHA FAZLA ETKİNLİĞE KATILMAK İSTİYOR

Asya genelinde de durum pek farklı değil. Hayran kitleleri Bruno Mars, Coldplay ve Backstreet Boys gibi önemli isimleri görmek için biletlere akın ediyor. Sonuncusu Ed Sheeran’ın Avustralya’daki konseri olmak üzere çok sayıda ülkeyi konser için ziyaret eden 36 yaşındaki Malezyalı Fairuz Zahari, “Konser olmasaydı seyahat etmezdim” yorumunu yaptı. BookMyShow’un Canlı Eğlence bölümünün yöneticisi Owen Roncon’a göre Hindistan’da hayranlar kaliteli eğlence için yüksek bir bedel ödemekten memnun.

ABD’li etkinlik yönetim şirketi Eventbrite’ın yakın zamanda yaptığı bir anketse, hayranların büyük etkinliklere bilet bulmanın maliyetine ve zorluğuna katlanmaya razı olduğunu ortaya koydu. Ankete göre tüketicilerin yüzde 80’i bu yıl da aynı oranda ya da daha fazla etkinliğe katılmak istediğini dile getirdi.

Live Nation Entertainment CEO’su Michael Rapino da söz konusu anketteki verileri doğrulayarak “Bilet satışlarının ilk çeyrekte yüzde 41 arttığını ve fiyatların çift haneli rakamlara ulaştığını” söyledi.

İngiltere’de yaklaşık 150 bin müziksever haziran ayında düzenlenen Glastonbury festivalinde Elton John ve diğer yüzlerce sanatçıyı izlemek için bir bilete 340 pound (yaklaşık 11 bin Türk Lirası) ödemişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version