Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

KKM kamburu büyüdükçe büyüyor; toplam hacim 125 milyar dolara çıktı

Kısa vadeli dış borçta rekor; 186 milyar doları aştı


TR724 | EKONOMİ 

Bankaların verdikleri primler sonrası 26 Mayıs haftasında Kur Korumalı Mevduat hesaplarındaki artışı 101 Milyar TL olarak gerçekleşti. KKM’nin toplam hacmi 2 trilyon 499 milyar TL’ye ulaştı. Döviz kuru cinsinden toplam hacim 125,3 milyar dolara yükseldi. KKM dahil Dolarizasyon tekrar yükselişe geçerek yüzde 63,7’ye yükseldi. KKM’nin toplam hacmi sadece 8 haftada 38 milyar dolar yükseldi!

KKM hesaplarındaki artışta geçtiğimiz aylarda faiz üst sınırının kaldırılması etkili oldu. KKM’de verilen faiz oranları yüzde 35’in bile üzerine çıktı. Söz konusu oranlar döviz tevdiat hesaplarına da çözülmeye neden oldu. Döviz tevdiat hesapları 18-26 Mayıs haftasında tam 6.3 milyar dolar azaldı. Bu tutarın 3.4 milyarı gerçek kişilerin, 2.9 milyarı da tüzel kişilerin hesabındaki azalmadan kaynaklandı. 5 Mayıs’tan bu yana DTH’lerdeki azalma ise yaklaşık 9 milyar dolar.

DOLARİZASYON TAM GAZ

BDDK’nın verilerine göre bankalardaki toplam mevduat tutarı 10 trilyon 299 milyar lira civarında. Bu rakamın 4 trilyon 57 milyar lirası DTH olarak görülüyor. Türk Lirası mevduat içerisindeki KKM’yi de (yaklaşık 2,5 milyar TL) DTH’ya ilave ettiğinizde dolarizasyon oranı yüzde 63,7’ye çıkıyor.

FAİZ ÜST SINIRI KALKTI, KKM KAR TOPU GİBİ BÜYÜDÜ

Kur korumalı mevduat hesaplarının toplam hacmi 24 Mart’ta 1 trilyon 672 milyar liraya (yaklaşık 87 milyar dolar) ulaşmıştı. Bu rakamın artan faiz oranlarıyla birlikte daha da yükselmesi öngörülüyordu ve öyle de oldu.

6 Ocak haftası 73,2 milyar dolar olan KKM hacmi 26 Mayıs haftası 125,3 milyar dolara çıktı. 19 haftada 52 milyar dolarlık artış yaşandı. Söz konusu artışın 38 milyar doları faiz üst sınırının kaldırılması kararından sonra, son 8 haftada görüldü. KKM hesaplarında yüzde 3 olan faiz üst sınırı 31 Mart’ta kaldırılmıştı.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version