Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kırgızistan’da ‘darbe planı’ iddiası: 30’dan fazla kişi gözaltına alındı, beş kişi tutuklandı

Kırgızistan'da 'darbe planı' iddiası: 30'dan fazla kişi gözaltına alındı, beş kişi tutuklandı


Kırgızistan Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi önceki gün Cumhurbaşkanı Sadır Caparov iktidarına kitlesel gösterileri kullanarak darbe hazırlığında oldukları iddiasıyla gözaltına alınan kişilerin sayısı hakkında açıklama yaptı. Açıklamada “Kırgızistan Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi iktidarı zorla ele geçirmek amacıyla ülkede ayaklanma düzenlemek için gizli hazırlıklar yapan bir grup kişinin yasadışı faaliyetlerini tasfiye etti. Pazartesi günü gözaltına alınan 30’dan fazla kişi suçunu itiraf etti” ifadeleri kullanıldı.

Kırgızistan basını dün askerlerin bazı kişileri araçlarından indirerek gözaltına aldığı ayrıca bazı evlere yapılan baskınların görüntülerini yayınlamıştı.

HALK MECLİSİ PARTİSİ BAŞKANI İLE DÖRT AKTİVİST TUTUKLANDI

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Kırgızistan Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi ayaklanmalar yoluyla iktidarı devirme planının başında olduğu iddia edilen “ana organizatör ve ideolojik ilham kaynağı” olduğu öne sürülen Eldik Keneş (Halk Meclisi) Partisi Başkanı Roza Nurmatova ile birlikte dört aktivistin tutuklandığını duyurdu.

Söz konusu suç örgütünün uzun süredir militan devşirmek için çalışmalar yürüttüğünün tespit edildiği ileri sürülen açıklamada, siyasi parti liderinin iktidarı ele geçirme planı doğrultusunda düzenli gizli toplantılar düzenlediği ve bu organize grubun, ülkenin farklı kesimlerinden rol dağılımı yapılmış 100’den fazla kişiden oluştuğu bilgisi paylaşıldı. Operasyonda örgütsel ihtiyaçları finanse etmek ve kilit görevlilere ödemeler yapmak için yakın gelecekte yabancı kaynaklardan önemli miktarda fon sağlanmasının beklendiğine dair bilgiler de ele geçirildiği iddia edildi. Olayla ilgili soruşturmanın devam ettiği kaydedildi.

RUSYA’DAN ‘ENDİŞE VERİCİ’ AÇIKLAMASI GELMİŞTİ

Gelişmeyle ilgili Rusya’dan da açıklama gelmiş, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov darbe girişimine ilişkin haberlerin endişe verici olduğunu belirterek, Rusya’nın durumu yakından takip ettiğini söylemişti. Kırgızistan’da 2021 yılında da darbe planladığı şüphesiyle Kırgızistan Milletvekili Baktıbek Cetigenov gözaltına alınmıştı. Ayrıca o dönemde Cetigenov ve El Intımagı Derneği Başkanı Askat Temraliyev’in başkent Bişkek’te protestolar için gizli anlaşma yaptığı öne sürülmüştü. Cetigenov’un söz konusu protestolar ile iktidarı ele geçirmeyi planlandığı iddia edilmiş ve daha sonra tutuklanmıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version