Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kayıp yakınları Yüce’nin faillerini, Tekin’in akıbetini sordu

Kayıp yakınları Yüce’nin faillerini, Tekin’in akıbetini sordu


Artı Gerçek – İnsanları Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınları, her hafta gerçekleştirdikleri “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eylemlerini Diyarbakır ve Batman’da gerçekleştirdi.

Diyarbakır’daki eylemde Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 29 Haziran 1992 tarihinde katledilen ve faili meçhul bırakılan Ramazan Yüce’nin failleri soruldu. Batman’da ise Diyarbakır’ın Lice ilçesinde Mayıs 1994’te İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı askerlerin yol kontrolü sırasında gözaltına aldığı ve bir daha kendisinden haber alınamayan Ahmet Tekin’in akıbeti soruldu.

DİYARBAKIR

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, Diyarbakır’daki eylemlerini 750’nci haftasında Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde sürdürdü.

Gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarının bulunduğu pankartın taşındığı eyleme, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Diyarbakır Şubeler Platformu üyeleri de destek verdi.

Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, Lice’de 14 yaşındaki Y.D.’ye işkence soruşturmasında tutuklanan üç polisin tahliye edilmesine tepki göstererek, “Sistematik şiddete karşı örgütlü bir şekilde bütün hak ve demokratik örgütleriyle bir arada mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Daha sonra İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu üyesi Fırat Akdeniz, Ramazan Yüce’nin hikayesini paylaştı.

‘HİZBULLAH, O DÖNEMDE DEVLETİN SINIRSIZ DESTEĞİNİ ARKASINA ALDI’

Akdeniz, Silvan ilçesinde ikamet eden ve yedi çocuğu olan Yüce’nin Silvan Yatılı Bölge Okulu’nda (YİBO) hizmetli kadrosunda görev yaptığını ve 1980 darbesinden sonra gözaltına alınarak, ağır işkenceye maruz bırakıldığını belirtti. Daha sonra serbest bırakılan Yüce’nin defalarca gözaltına alındığını kaydeden Akdeniz, şöyle devam etti:

“1991-1997 yılları arasında Silvan ilçesinde yoğun bir faili meçhul cinayetler dönemi yaşanıyordu. Hizbullah, o dönemde devletin sınırsız desteğini arkasına alarak özellikle ilçe merkezde sivil halka yönelik yüzlerce faili meçhul cinayete karışır. Bu cinayetlere kurban gidenlerden biri de Ramazan Yüce olur.

‘ARKADAN SİLAHLI SALDIRIYA UĞRAR’

Yüce’nin büyük kızı da o dönem Hizbullah saldırısı sonucu ağır yaralanarak, kurtulur. Aile o dönmede sürekli baskı ve tehdit altında olur. 29 Haziran 1992 tarihinde Ramazan Yüce dışardan liseyi bitirme sınavı için Diyarbakır’a gider. O sabah eşine ‘Gidiyorum, ama kötü rüyalar gördüm, bana bir şey olursa nişanlı olan kızımı evlendirin’ der.

Diyarbakır’dan Silvan’a gelmek üzereyken kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce Lalebey Sokak’ta arkadan silahlı saldırıya uğrar ve Yüce orada hayatını kaybeder. Cenazesi Silvan ilçe merkezine kaldırılarak definedilir. Taziyenin yoğun kalabalık geçmesinden dolayı, yine o dönemin karanlık güçleri tarafından cenaze törenine saldırı gerçekleştirilir. Olay o tarihten günümüze faili meçhul olarak kayıtlara geçer. Bir kez daha burada gerçeklerin ortaya çıkarılması ve sorumluların tespit edilip yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmasını istiyoruz. Bundan tam 31 yıl önce bu kentin dar sokaklarından birinde katledilen Ramazan Yüce için adalet istiyoruz.”

BATMAN

Batman’da İHD ve kayıp yakınları, eylemlerinin 586’ncı haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi.

“Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” pankartının açıldığı eyleme kayıp yakınları, insan hakları savunucu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Batman Şubesi üyeleri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Şubesi ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) yöneticileri katıldı.

‘GÖREVSİZLİK KARARI VERİLEN DOSYA DİYARBAKIR 7’NCİ KOLORDU KOMUTANLIĞI’NA GÖNDERİLDİ’

Bu hafta Diyarbakır’ın ilçesinde Mayıs 1994’te İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı askerlerin yol kontrolü sırasında gözaltına aldığı ve bir daha kendisinden haber alınamayan Ahmet Tekin’in akıbeti soruldu.

Diyarbakır’dan Lice’ye giden ve içerisinde Tekin’in bulunduğu minibüsün Sarnığ köyü civarında yol kontrolü yapan askerler tarafından durdurulduğunu hatırlatan Yıldız, askerlerin araç sürücüsüne ve yolculara “Siz gidin Ahmet bizim misafirimizdir” diyerek, Tekin’i gözaltına aldığını belirtti. O günden sonra Tekin’den haber alamayan ailenin, Lice Savcılığı’na başvurduğunu ifade eden Yıldız, görevsizlik kararı verilen dosyanın Diyarbakır 7’nci Kolordu Komutanlığı’na gönderildiğini söyledi.

ANNESİ ASKERLERİN ARASINDA GÖRDÜ

Kardeşi Bedri Tekin’in o dönem yaşadıklarını derneklerine başvurarak aktardığını belirten Yıldız, kardeş Tekin’in anlatımlarını şöyle paylaştı:

“Ağabeyim gözaltına alındıktan sonra onu Lice Jandarma Komutanlığı’nda gören görgü tanıkları var. Annem de ağabeyimin durumunu sormak için gittiği komutanlıkta Ahmet’i gözleri bağlı bir şekilde askerlerin arasında sorguya götürülürken görmüş. Bu sırada annem bağırarak, ağlamaya başlıyor. Annem feryat edince, adının Şahabettin olduğunu sandığımız yüzbaşı annemi darp etti. Annemin gözü aldığı darbeler sonucu şişip morarmıştı. Ancak tüm girişimlerimiz sonuçsuz kaldı. Ağabeyimden o tarihten itibaren bir daha haber alamadık.”(MA)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version