Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Judith Butler’dan dayanışma mesajı: ‘Türkiye dışında olan herkesin orada olanları belgeleme sorumluluğu var’

Judith Butler'dan dayanışma mesajı: 'Türkiye dışında olan herkesin orada olanları belgeleme sorumluluğu var'


Oğulcan ÖZGENÇ


ANKARA – Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi’nde gerçekleştiren Queer Sohbetleri başlıklı etkinliğe queer teoriye katkılarıyla tanınan Amerikalı filozof ve akademisyen Judith Butler katıldı. Etkinliğe canlı bağlantı aracılığıyla katılan Butler, Türkiyeli LGBTİ+’lar için dayanışma mesajı verdi.

Türkiye’de haklarının hükümet tarafından açıkça ikinci plana atıldığını dile getiren Butler, “Türkiye’nin dışında olan herkesin orada olanları belgeleme ve sizi ne gerekiyorsa onun hakkında konuşmaya davet etme sorumluluğu var. Öldürülme veya polis şiddetinin tek bir örneğinin haber dolaşımında olup sonrasında unutulması yetmez” ifadelerini kullandı.

Butler’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

‘BİZ ADALET İSTEYENLERİZ’

“Erdoğan’ı görevinden etmesi gereken seçim başarılı olmadı, fakat bu mücadelenin sonuna gelindiği anlamına gelmiyor. Biz seçim demokrasisine önem veriyoruz ve demokrasiye zarar vermek veya yayılmasını engellemek isteyenlerin seçilmemelerinden emin olmak için mücadele ediyoruz. Fakat bazen başarısız oluyoruz ve başarısızlık derin siyasal bir umutsuzluk hissine yol açabilir.”

“Bütün queer bireyler için, bütün feminizm ve LGBTQİA+ hakları ve güçleri için mücadele edenler için, demokrasinin bedenlendirilmiş bir anlamı, yaşayan bir gerçekliği vardır. Biz, polis şiddeti veya polisin müsaade ettiği sokak şiddeti korkusu olmadan sokaklarda toplanmak için özgürleşmeyi talep edenleriz. Biz yaşamlarında eşitlik isteyenler, eşit muamele görmeyi talep edenler, hayatları yaşanmaya, desteklenmeye, kabul edilmeye değer görülenleriz. Biz faşist şiddeti, güvenlik terörünü, keyfi sokak şiddetine maruz kalan queerlerin de dahil olduğu mültecilerin hayatlarının araçsallaştırılmasını ve bundan vazgeçilmesini sonlandırma çağrısı yapan adalet isteyenleriz.”

‘BİLİYORUZ Kİ ERDOĞAN, ORBAN’ A BAKIYOR’

“Türkiye’de haklarımızın, hayatlarımızın değerinin ya hükümet tarafından açıkça değillenmesini ya da müttefiklerimiz olması gerekenler tarafından ikinci plana atılmasını görüyoruz. Biz eylem yapıyoruz, toplanıyoruz, konuşuyoruz, kendi hayatlarımızı riske atmak pahasına hayatlarını kaybedenleri anıyoruz. Mücadele ediyoruz, hepimiz, hayatlarımızın feda edileceği veya basitçe yok olmayacağı bir dünya için.”

“Türkiye’nin dışında olan herkesin orada olanları belgeleme ve sizi ne gerekiyorsa onun hakkında konuşmaya davet etme sorumluluğu var. Öldürülme veya polis şiddetinin tek bir örneğinin haber dolaşımında olup sonrasında unutulması yetmez. Biliyoruz ki Erdoğan Orban’a bakıyor, Orban Trump’a ve deSantis’e bakıyor, Meloni aynı toplantılara gidiyor ve Bolsonaro’da alaşağı edilene kadar bu karışımın bir parçasıydı.”

‘ÖZGÜRLÜK ARZUSU UYANDIRARAK KALPLER BOYUNCA HAREKET EDİYORUZ’

“Farklılıklarımızın yaşamsal ve üretken olduğu, ve gerçekleştirmeye çalıştığımız ideallerin mücadelemizde cisimleştiği ortak insanlığımıza dayatılan sınırların içinde ve ötesinde bu dünyada gerçekleştirmek istediğimiz demokrasinin giderek güçlenen somutlaşmış hali olmalıyız. Özgürleşmeye giden düz bir yol izlemiyoruz. Her türlü korkudan daha güçlü bir özgürlük arzusu uyandırarak eşiklerde ve kalpler boyunca hareket ediyoruz.”

Etkinliğin paydaşlarından Pinhan Yayıncılık editörü Ulaş Bager Aldemir’in moderasyonunu gerçekleştirdiği etkinlik, Butler’ın dayanışma mesajının ardından Aylime Aslı Demir, Alev Özkazanç, İlker Hepkaner ve Greta Gaard’ın sunumlarıyla devam etti. (HABER MERKEZİ)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version