Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Japonya’daki otomatlar deprem olursa ücretsiz yiyecek sunacak

Japonya'daki otomatlar deprem olursa ücretsiz yiyecek sunacak


Japonya, doğal afet hazırlıklarını, büyük bir deprem veya tayfun durumunda ücretsiz yiyecek ve içecek sağlayacak otomatları da kapsayacak şekilde genişletiyor. Deprem bilimcilerin birkaç on yıl içinde ülkenin orta ve güneybatı pasifik kıyılarını vurması beklenen güçlü bir depreme karşı savunmasız olduğunu söylediği bir bölgede yer alan batı kıyı kenti Ako’ya iki yeni otomat kuruldu.

Her bir otomatta 300 şişe ve kutu alkolsüz içecek ve 150 adet acil gıda maddesi bulunuyor. Mainichi Shimbun gazetesinin aktardığına göre otomatlar şiddetli yağmur uyarısı veya Japon sismik yoğunluk ölçeğinde yediden büyük bir depremden sonra tahliye emri durumunda içeriklerini ücretsiz olarak kullanıma sunmak üzere tasarlandılar. Geri kalan zamanlarda ise otomatlardan ücret karşılığında yiyecek ve içecek alınacak.

‘ÜLKE GENELİNDE KURMAK İSTİYORUZ’

Otomatların üreticisi olan ve Ako şehrinde bir fabrikaları bulunan Earth Corp. adlı şirketin temsilcisi Mainichi Shimbun’a yaptığı açıklamada “türünün ilk örneği” olduğunu söylediği makineleri dünyanın sismik olarak en aktif ülkelerinden biri olan ve son yıllarda giderek artan güçlü tayfunların yaygın sel ve toprak kaymalarına neden olduğu Japonya’nın tamamına yaymak istediklerini söyledi. Şirket temsilcisi “[Makineleri] ülke genelinde kurmak istiyoruz. Stokların sakinlerimizin emniyet ve güvenliğini sağlamasını istiyoruz” dedi.

NANKAİ ÇUKURU’NDA ‘MEGA DEPREM’ BEKLENİYOR

Yine bir ilk olarak, bu yılın başlarında Tokyo’da bir parka acil durum yayınlarını otomatik olarak yayınlayacak radyolu bir otomat kurulmuştu. Basında çıkan haberlere göre, radyo, Japon yoğunluk ölçeğine göre 5 veya daha yüksek olan depremler tarafından etkinleştirilecek ve yerel bir topluluk radyo istasyonundan tahliye ve diğer hayati bilgileri iletecek. Uzmanlar kısa süre önce Japonya’nın Pasifik kıyısı açıklarındaki Nankai çukurunda bir “mega deprem” meydana gelme olasılığını önümüzdeki 20 yıl içinde yüzde 50’den yüzde 60’a ve önümüzdeki 40 yıl içinde ise bu olasılığı yaklaşık yüzde 90 oranına yükseltmişti. ( DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version