Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Japonya’da cinsel ilişkide rıza yaşı 13’ten 16’ya çıkarıldı

Japonya'da cinsel ilişkide rıza yaşı 13'ten 16'ya çıkarıldı


Japonya’nın cinsel ilişkide rıza yaşı, dünyanın en düşükleri arasında yer alan 13’ten milletvekillerinin cinsel suçları mevzuatına yönelik düzenlemeleri geçirmesiyle 16’ya yükseltildi. Tecavüz kovuşturması gerekliliklerini hafifleten ve röntgenciliği suç sayan yeni yasa tasarısı, oybirliğiyle parlamentonun üst kanadında kabul edildi.

Yeni yasaya göre, yaşları arasında beş yıldan az fark olan genç çiftler, her ikisinin de 13 yaşın üzerinde olması durumunda kovuşturmadan muaf tutulacak. Önceki yasaya göre savcılar, mağdurların şiddet ve gözdağı nedeniyle mağdur olduğunu kanıtlamak zorundaydı. Söz konusu yasa maddelerine muhalefet edenler mağdurların “yeterince direnmemekle suçladığını” savunuyordu.

Cuma günü kabul edilen yasa tasarısı, tecavüz kovuşturmalarının yapılabileceği örnekleri listeledi. Bunlar arasında mağdurların alkol veya uyuşturucu etkisi altında olması, korkması ve faillerin sosyal statülerinden yararlanmaları yer almakta. Bu yılın başlarında AFP’ye konuşan bir Adalet Bakanlığı yetkilisi düzenlemenin amacının tecavüz mahkumiyetlerini “kolaylaştırmayı veya zorlaştırmayı” amaçlamadığını, ancak “mahkeme kararlarını daha tutarlı hale getirmek” olduğunu söyledi.

Yeni yasa bir “buluşma talebi suçu” da yer alıyor. Bu, 16 yaşın altındaki çocukları cinsel amaçlarla buluşmaya zorlamak için korkutma, baştan çıkarma veya para kullanan kişilerin bir yıla kadar hapis cezası veya 500 bin yen (yaklaşık 83 bin Türk lirası) para cezası ile karşı karşıya kalacağı anlamına geliyor.

ALMANYA VE ÇİN’DE RIZA YAŞI 14

Belirlenen yaş sınırı altında cinsel ilişkinin istismar sayılması anlamına gelen rıza yaşı İngiltere’de 16, Fransa’da 15, Almanya ve Çin’de 14’tür. Japonya’nınki 1907’den beri değişmemişti ve 13 yaş ve üstü çocukların cinsel ilişkiye rıza gösterebilir kabul ediliyordu. Ancak ülkenin birçok yerinde uygulamada reşit olmayanlarla “ahlaksız” eylemleri yasaklayan bölgesel yönetmelikler bazen etkili bir şekilde rıza yaşını 18’e yükseltiyordu. Japonya, cinsel suçlarla ilgili ceza yasasını en son 2017’de, bir asırdan fazla bir süre sonra ilk kez revize etmiş ancak hak savunucuları reformların yetersiz olduğunu söylemişti. 2019’da ülkedeki tecavüz davalarında bir dizi beraat kararı mitingleri tetiklemişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version