Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İzlanda oluklu balina avcılığını askıya aldı

İzlanda oluklu balina avcılığını askıya aldı


İzlanda hükümeti, İzlanda Gıda ve Veterinerlik Kurumu’nun balinaları öldürmenin ülkenin hayvan refahı yasasının izin verdiğinden daha uzun sürdüğü sonucuna varmasının ardından, oluklu balinaların avlanmasını 31 Ağustos’a kadar askıya aldığını söyledi.

AV SIRASINDA BÜYÜK ISTIRAP ÇEKİYORLAR

İzlanda boyları 20 metreyi aşabilen oluklu balinaların avlanmasına, 1986’daki bir moratoryumun ardından 2006’da yeniden başlamıştı. İzlanda, Norveç ve Japonya ile birlikte ticari balina avcılığına hala izin veren yegane ülkelerden. Veterinerlik kurumu tarafından yayınlanan şoke edici video klipler de beş saat boyunca avlanan bir balinanın ıstırabını gösterdi.

‘GELECEKTE BU ŞEKİLDE DEVAM EDEMEZ’

Gıda, Tarım ve Balıkçılık Bakanı Svandis Svavarsdottir yaptığı açıklamada, “Tüm balina avcılığı operasyonlarını askıya almaya karar verdim. Yetkililer ve ruhsat sahipleri hayvan refahı gerekliliklerinin yerine getirilmesini sağlayamazsa, bu faaliyet gelecekte devam edemez” dedi. Hükümet, Svavarsdottir’in gelecekte balina avcılığıyla ilgili daha fazla kısıtlamayı belirlemek için uzmanların ve balina avcılığı ruhsatı sahiplerinin görüşlerini alacağını da söyledi.

‘BİR BALİNAYI ÖLDÜRMENİN İNSANCIL YOLU YOKTUR’

Hayvan hakları grupları ve çevreciler kararı memnuniyetle karşıladı. Humane Society International kararı “önemli bir kilometre taşı” olarak nitelendirdi ancak balina avlamanın insancıl bir tarafı olmadığını da vurguladı. Humane Society International’ın Avrupa’dan sorumlu Direktörü Ruud Tombrock, “Denizde bir balinayı öldürmenin insancıl bir yolu yoktur ve bu nedenle bakanı bunu kalıcı bir yasak haline getirmeye çağırıyoruz” dedi. “Balinalar zaten okyanuslarda kirlilik, iklim değişikliği, balık ağlarına dolanma ve gemi çarpmalarından kaynaklanan o kadar çok ciddi tehditle karşı karşıya ki, acımasız ticari balina avcılığına son vermek tek etik sonuç” ifadelerini kullandı.

ÜLKEDE BALİNA AVLARI YAPAN TELK ŞİRKET KALDI

Ülkede yalnızca “Hvalur” adlı tek bir bir balina avcılığı şirketi kaldı ve şirketin oluklu balina avlama ruhsatı 2023’te sona eriyor. Başka bir şirket, artık karlı olmadığını söyleyerek 2020’de faaliyetlerini tamamen durdurmuştu. İzlanda’nın balina avcılığı sezonu haziran ortasından eylül ortasına kadar sürüyor ve Hvalur’un sezonun sonlarında denize açılacağı şüpheli.

ÜLKEENİN ÇOĞUNLUĞU BALİNA AVINA KARŞI

Yıllık kotalar, mavi balinadan sonra en uzun deniz memelisi olan oluklu balinadan 209’unun ve en küçük türlerden biri olan minke balinasından 217’sinin öldürülmesine izin veriyor. Ancak son yıllarda balina eti için azalan pazar nedeniyle avlar büyük ölçüde düştü. İzlanda’da ayrıca balina avcılığına karşı muhalefet artıyor ve çoğunluk bu uygulamanın bırakılmasından yana. Haziran ayı başlarında yayınlanan bir anket, İzlandalıların yüzde 51’inin ava karşı olduğunu ve yüzde 29’unun lehte olduğunu gösterdi.

İzlanda, yüzyıllarca büyük ölçüde balık ve balina avcılığına bağlıydı. Ancak son yirmi yılda, balina izleme turları da dahil olmak üzere turizm endüstrisi gelişti ve ekonominin iki kilit sektörünün artık farklı çıkarları var. Balina eti için açık ara en büyük pazar olan Japonya, otuz yıllık bir aradan sonra 2019’da ticari balina avcılığına yeniden başlamış ve İzlanda’dan yapılan ithalat ihtiyacını büyük ölçüde azaltmıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version