Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsviçre’de Kürtler saldırılara karşı alanlarda


İSVİÇRE– İsviçre kentlerinde alanlara çıkan Kürtler, Qamişlo Kantonu’na yönelik SİHA saldırısını protesto ederek, savaş konseptinin parçası olan saldırılara karşı mücadele vurgusu yaptı.

ürkiye’nin 20 Haziran’da Qamişlo Kantonu’nda SİHA ile gerçekleştirdiği saldırıda Qamişlo Kantonu Eşbaşkanı Yusra Derwêş, yardımcısı Lîman Şiwêş ve Firat Tûma’yı katledilmesine tepkiler sürüyor.

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadınlar Birliği’nin  (YJK-S) çağrısıyla Lozan, Basel, Cenevre, Solothurn ile Wintherthur kentlerinde alanlara çıkan Kürtler, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik saldırılarını protesto etti.

CENEVRE

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları Cenevre’de yapılan eylemle  kınandı. Büyük Postane önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulundu.

CDK-Cenevre adına Kasım Erik’in Fransızca yaptığı açıklama sonrası yürüyüşe geçen kitle, zılgıt ve sloganlarla Cenevre Garı’na kadar yürüdü. Çevreden de alkışlarla desteklenen kitle, Place des Grottes Meydanı’nda bir miting düzenledi. 

‘SAVAŞ KONSEPTİNİN BİR PARÇASI’

Kitle adına açıklama yapan CDK-Cenevre Eşbaşkanı Mehmet Latif Çelebi, yapılan saldırıyla Ortadoğu’yu kana bulayan DAİŞ’in yeniden hortlatılmak istendiğini vurguladı. Yapılan saldırının yeni olmadığını hatırlatan Çelebi, AKP-MHP faşist rejiminin savaş konseptinin bir parçası olduğunu söyledi. Çelebi, BM’ye de çağrı yaparak, yapılacak olası bir katliamdan BM ve uluslararası koalisyonun sorumlu olacağını da sözlerine ekledi.

Eylem sloganlarla son buldu.

WİNTHERTHUR

Kürtler Wintherthur kentinde de alanlara çıkarak, saldırılara karşı tepkilerini dile getirdi.

Bahnhofplatz’da da yapılan açıklamada ilk olarak konuşan Winterthur CDK Eş Başkanı İsmail Kaya, Türkiye’nin tüm gücüyle Rojava’yı işgal etmeye hazırlandığını söyleyerek, DAİŞ’i yenilgiye uğratan kadın devrimini ve Rojava’yı sahiplenmek gerektiğini belirtti. 

Kaya, Kürdistan’da ağır bir seçim yenilgisi yaşayan Erdoğan’ın özgürlüğün merkezi Rojava’ya karşı işgal girişimini derinleştirdiğini belirterek, “İşgalci Türk ordusu 7 Haziran 2023 tarihinden bu yana saldırılarını daha da yoğunlaştırarak devam ettirmektedir. Özellikle tüm Rojava halkını hedef alan saldırı haberleri peş peşe gelmektedir. Bu saldırılar bölge devletlerin bilgisi dahilinde sürmektedir. Baskı ve anti-demokratik ortamda kazandığı seçimin zafer sarhoşluğuna kapılan AKP-MHP faşist iktidarı ve tüm ittifakları Kürtleri soykırımdan geçirmek ve demokratik tüm kazanımları yok etmek için seferber olmuşlardır” diye konuştu. 

‘BİRLİKTE YAŞAM PARADİGMASINI ORTADAN KALDIRMA HEDEFLENİYOR’

Açıklamayı Almanca sürdüren Winterthur Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eş Başkanı Yelda Mayer de, “Amaç açıkça ortadadır ki, Kürt halkını, Ortadoğu’yu insanlığı kurtuluşa götürecek birlikte yaşam paradigmasını ortadan kaldırma hedeflenmektedir” diye konuştu. Ortak yaşam paradigmasının tüm kazanımlarının hedef alındığını dile getiren Mayer, “DAİŞ çetelerinin yargılanmasının kamuoyuna deklare edilmesinin ardından yoğunlaştırılan bu saldırı Ortadoğu’da gizlenen gerçekleri, DAİŞ-Türk devleti ortaklığı ve Kürtlerin bir irade olarak ayakta kalmamalarını hedefliyor. Türk devleti daha önce işgal ettiği hiçbir yerden geri çekilmediği gibi Efrin, Girê Sipi ve Serêkaniyê de asimilasyon ve soykırım gerçekleştirdi. Kürte ait ne varsa halkların en eski ne tür değerleri varsa yerle bir ediyor. İşgalci Türk ordusunun çok ciddi, çok net bir bölgeyi işgal etme ve Kürtsüzleştirme hedefi olduğunu açık bir şekilde görmek gerekiyor” dedi. 

“Lozan’ın 100. yılının arifesinde Kürt halkının ve dostlarının bu işgal saldırıları ve tamamlanmak istenen Kürt soykırımına karşı sıradan yaklaşımı kabul edilemez” diyen Mayer, seferberlik ve süreklilik gerektiren bir mücadeleyle karşı durma çağrısında bulundu

LOZAN

Merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen Kürtler ise burada bir miting gerçekleştirdi.

BASEL

Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin çağrısı üzerine Basel merkez tren istasyonu nönünde bir araya Kürtler ve dostları saldırıyı protesto etti. 

SOLOTHURN

Saldırıların protesto edildiği bir başka kent Solothurn oldu. Aargau ve Solothurn kantonlarında yaşayan Kürtler,  Solothurn kentinde Bahnhofplatz’ta  bir araya geldi. Burada yapılan eylem öncesinde Qamişlo’da katledilenler için saygı duruşunda bulunuldu. 

Eylem “Bîjî Berxwadana Rojava, Şehid namirin” sloganlarıyla sona erdi.

Öte yandan Almanya’nın Düsseldorf, Stuttgart kentinde de saldırılar eylemlerle protesto edildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version