Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsveç’te ‘terör yasaları’ yürürlüğe girdi

İsveç NATO üyelik sürecini geçici olarak durdurdu: 'Türkiye'de seçimin yapılacağı 14 Mayıs'ı da yakından takip ediyoruz'


– NATO üyeliği yaklaşık bir yıldır Türkiye engeline takılan İsveç’te, yeni terörle mücadele yasaları yürürlüğe girdi. Stockholm bu adımın ardından Ankara’nın onayını almayı bekliyor.

Bir yıldan bu yana NATO’ya üye olmayı bekleyen Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden İsveç’te yeni terörle mücadele yasaları yürürlüğe girdi. İlgili yasalar uyarınca bundan böyle ülkede terör örgütlerine üye olmak, üye olanlara maddi destek sağlamak ya da bu örgütleri herhangi bir biçimde desteklemek, uzun hapis cezaları ile yargılanmanın yolunu açacak şekilde ağır suç sayılacak.

KRISTERSSON: İSVEÇ’İN NATO’YA ÜYE OLMAMASI SADECE PUTİN’E YARAR

Konu ile ilgili olarak Financial Times gazetesinde bir makalesi yayınlanan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, “Yürürlüğe giren yasalar, teröre destek verenleri kovuşturmak için İsveç’e yeni ve etkili araçlar sağlayacak” ifadelerini kullandı. Kristersson yazısında, söz konusu yasaların devreye girmesiyle, ülkesinin terörle mücadele yasalarında bir boşluğun da kapatıldığını dile getirdi. İsveç Başbakanı, Temmuz ayında Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak olan NATO zirvesine haftalar kala, artık ülkesinin NATO’ya üyelik başvurusunun ciddi bir biçimde değerlendirilmesinin zamanının geldiğini vurguladı. Kristersson, “İsveç’in NATO dışında kalmasının, nihayetinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dışında kimseye yaramayacağını” belirtti.

İSVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANI DA VİLNİUS ZİRVESİNE İŞARET ETMİŞTİ

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom geçen hafta yaptığı açıklamada temmuz ayında Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak NATO zirvesine kadar ülkesinin NATO üyesi olmasını umduğunu söyledi. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırı başlatmasının ardından geçen yıl İsveç ve Finlandiya yıllardır süren tarafsızlık politikasını terk etmiş ve NATO’ya katılım talebinde bulunmuştu. Finlandiya geçen ay NATO’ya katılmış ancak İsveç’in üyeliği Türkiye ve Macaristan’ın itirazları sonucu ertelenmişti.

STOLTENBERG İSVEÇ’İN ÜYELİĞİNİ GÖRÜŞMEK İÇİN ANKARA’YA GELİYOR

Norveç’in başkenti Oslo’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise İsveç’in NATO’ya üyeliğini görüşmek üzere “Yakın zamanda Ankara’ya gideceğini” söyledi. Ziyaretin tarihinin henüz netleşmediğini ekleyen NATO Genel Sekreteri, İsveç’te bugün yürürlüğe giren terör yasalarının önemine vurgu yaptı. Stoltenberg, “Bu yasalar aslında bir fark yaratıyor” diyerek İsveç’in Madrid’de imzalanan Üçlü Muhtıra’dan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirdiğinin de altını çizdi.(Kaynak, DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version