Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsveç’te polis Kuran yakma eylemine izin verdi


İsveç polisi, başkent Stockholm’deki bir caminin önünde bugün düzenlenecek Kuran-ı Kerim’i yırtma ve yakma eylemine izin verdi.

Yabancı ajanslar eylemin Müslümanların kutladığı Kurban Bayramı’nın ilk gününe denk geldiğine dikkat çekti.

İsveç polisi, bugün planlanan gösteri için verdiği izin belgesinde, “dış politika sonuçları doğurabilecek” olsa da, “Kuran yakılmasıyla bağlantılı güvenlik riskleri ve sonuçlarının başvurunun reddedilmesini gerektirecek nitelikte olmadığını” bildirdi.

Türkiye Ocak ayı sonunda, Danimarkalı aşırı sağcı siyasi parti Hard Line’ın lideri Rasmus Paludan’ın Stockholm’deki Türk Büyükelçiliği yakınında Kuran yakmasının ardından İsveç ile NATO başvurusu konusundaki görüşmeleri askıya almıştı.

Reuters haber ajansı, Paludan’ın bugünkü gösteriye katılmasının beklenmediğini aktardı.

Aralarında Suudi Arabistan, Ürdün ve Kuveyt’in de bulunduğu çok sayıda Arap ülkesi de Ocak ayındaki Kur’an yakma eylemini kınamış, protesto gösterileri düzenlenmişti.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson bugün yaptığı açıklamada, ülkesinin NATO’ya gelecek ay Vilnius’ta yapılacak zirveden önce ya da zirvede katılmak istediğini ancak o zamana kadar bunu yapabileceklerinden emin olmadığını söyledi. Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğine henüz onay vermedi.

İsveç’in NATO üyeliği en son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg arasında bu hafta yapılan telefon görüşmesinde gündeme gelmişti. Türkiye bu görüşmede, “İsveç’in üyeliğine karşı yapıcı tutumunun devam ettiğini, ancak terör örgütleri yanlıları İsveç’te serbestçe eylem düzenledikçe, yapılan mevzuat değişikliklerinin bir anlamının olmadığını” iletmişti.

İsveç polisi son dönemde Kur’an karşıtı gösteriler için yapılan birçok başvuruyu reddederken, ülkenin mahkemeleri bu kararları ifade özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle bozmuştu.

Exit mobile version