Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İskoçya’nın eski başbakanı tutuklandı. Suçlama: Bağımsızlık referandumu için yapılan bağışlarda usulsüzlük

Serbestiyet


İskoçya’da eski Başbakan Nicola Sturgeon, İskoç Ulusal Partisi’nin (SNP) mali suiistimal iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında tutuklandı.

Nisan ayı başında görevinden ve SNP liderliğinden istifa eden Sturgeon; İskoçya birimlerinin, bağımsızlık kampanyası için yapılan 600 bin sterlinden fazla bağışın parti tarafından yanlış harcandığı iddialarını araştırdığı Branchform Operasyonu kapsamında tutuklanan üçüncü kişi oldu. 

SNP’nin eski genel başkanı olan eşi Peter Murrell, 5 Nisan’da Glasgow yakınlarındaki Uddingston’daki evlerinde gözaltına alınıp, suçlama yöneltilmeden serbest bırakılmıştı. Murrell yaklaşık 12 saat boyunca sorgulanmıştı. Polis çiftin evlerini ve arka bahçelerini aramıştı.

Ayrıca SNP’nin genel merkezini de arayarak kutular dolusu belgeleri ve bilgisayarları incelemişti. O dönemde partinin saymanı olan Colin Beattie de aynı soruşturma kapsamında 18 Nisan’da tutuklanarak sorgulanmıştı, ancak daha sonra herhangi bir suçlama yöneltilmeksizin serbest bırakılmıştı.

The Guardian’ın haberine göre İskoçya polisinden şu açıklama yapıldı:

“52 yaşında bir kadın bugün, 11 Haziran 2023 Pazar günü, İskoç Ulusal Partisinin finansmanı ve mali durumuyla ilgili devam eden soruşturma kapsamında şüpheli olarak tutuklanmıştır. Kadın gözaltında ve İskoçya Polisi dedektifleri tarafından sorgulanmaktadır. Kraliyet Ofisi ve Savcı Mali Servisi’ne bir rapor gönderilecektir. Soruşturma, 1981 tarihli Mahkemeye Hürmetsizlik Yasası kapsamında aktiftir ve bu nedenle kamuoyunun konuyu sosyal medyada tartışırken dikkatli olması tavsiye edilir. Soruşturma devam ettiği için daha fazla yorum yapamıyoruz.”

Sturgeon, 2014’ten geçtiğimiz Mart ayına kadar İskoçya’nın başbakanlığını yaptı. Ülkenin en uzun süre görev yapan başbakanı olan Sturgeon aynı zamanda bu göreve elen gelen ilk kadın.

Sturgeon’un görevden ayrılması sonrası, iki yıl önce SNP’nin mali durumuyla ilgili başlayan soruşturma gündeme geldi. Partinin gelecekteki bağımsızlık referandumu için düzenlenecek kampanyaya kaynak olması için yapılan ve 600 bin sterlinin üzerinde bir meblağa ulaşan bağışlarla ilgili şikayetler yapılmıştı. İskoçya emniyeti, aktivistler tarafından yapılan bağışlarla ilgili iddialar nedeniyle “Branchform Operasyonu”nu başlatmıştı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version