Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hindistan’da aşırı sıcaklar iki günde 34 kişiyi öldürdü

Hindistan'da aşırı sıcaklar iki günde 34 kişiyi öldürdü


Hindistan’ın kuzeyindeki Uttar Pradeş eyaletinde aşırı sıcaklar nedeniyle iki günde en az 34 kişi öldü. Ölenlerin tümünün aşırı sıcakların kötüleşmesine yol açtığı başka sağlık sorunları olan 60 yaş üstü kişilerden oluştuğu açıklandı. Doktorlar, 60 yaş üstündekilerin dışarı çıkmaması gerektiğini söyledi.

Ölümlerin tümü ayrıca eyalet başkenti Lucknow’un yaklaşık 300 kilometre güneydoğusundaki Ballia bölgesinde yaşandı. Ballia’dan üst düzey sağlık yetkilisi Jayant Kumar Associated Press’e yaptığı açıklamada “Bütün bireyler bazı rahatsızlıklardan muzdaripti ve aşırı sıcak nedeniyle durumları kötüleşti” dedi. Ölümlerin çoğunun kalp krizi, beyin felci ve ishalden kaynaklandığını söyledi. Bir diğer sağlık yetkilisi Diwakar Singh de ölenlerin kritik durumda hastaneye kaldırıldığını belirterek “Yaşlı insanlar aşırı sıcağa karşı savunmasız” dedi.

ELEKTRİK KESİNTİLERİ PROTESTOLARA YOL AÇTI

Hindistan Meteoroloji Departmanı verileri, Ballia’nın cuma günü normalin 4,7 santigrat derece üzerinde olan maksimum 42,2 santigrat derece sıcaklığa sahip olduğunu gösterdi. Kavurucu yaz, eyalet genelinde elektrik kesintilerine yol açarak insanları akan su, vantilatör veya klima olmadan bıraktı. Birçoğu protestolar düzenledi. Uttar Pradeş Başbakanı Yogi Adityanath, halka hükümetin eyalette kesintisiz bir elektrik arzı sağlamak için gerekli tüm önlemleri aldığına dair güvence verdi. Vatandaşları hükümetle işbirliği yapmaya ve elektriği akıllıca kullanmaya çağırdı. “Bu kavurucu sıcakta her köye ve her şehre yeterli elektrik sağlanmalı. Herhangi bir arıza meydana gelirse, derhal ele alınmalıdır” dedi.

Nisan, mayıs ve haziran aylarının genellikle sıcak geçtiği ülkede sıcaklıklar sebebiyle son yıllarda çok daha ağır etkiler gözleniyor. Sıcak hava dalgaları genellikle su sıkıntılarına neden olarak milyonlarca insanı olumsuz etkiliyor. Hindistan’ın batısında yer alan Maharaştra eyaletindeki Mumbai kentinde de nisan ayındaki bir törene katılan 13 kişi güneş çarpması sonucu hayatını kaybetmişti. Diğer yandan Hindistan’ın yanı sıra Bangladeş, Tayland, Filipinler, Vietnam ve Laos’un da aralarında olduğu bölge ülkelerinde de rekor sıcaklıklar görülüyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version