Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Herson’da yıkılan baraj: Kasabalar sular altında, binden fazla kişi tahliye edildi

Herson'da yıkılan baraj: Kasabalar sular altında, binden fazla kişi tahliye edildi


Ukrayna’nın Herson bölgesindeki Dinyeper ırmağı üzerinde bulunan ve dün gece yıkılan Kakhovka (Kahovka) Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin ırmak kıyısındaki kasabaları su altında bırakması sonucu bölgeden binden fazla kişi tahliye edildi. Rusya Sinyeper’in sol kıyısını ve barajın kendisini kontrol ediyor. Ukrayna ise kıyının sağını elinde tutuyor. Ukrayna ve Rusya karşılıklı olarak birbirlerini baraja saldırı yapmakla suçlamıştı.

NOVA KAKHOVA KASABASINDA SU SEVİYESİ 11 METRENİN ÜZERİNE ÇIKTI

Kakhovka rezervuarının güney ucundaki bariyerin çökmesi, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın ön saflarında kalmış binlerce insanın sefaletini artıran bir selin ortaya çıkmasına neden oldu. Sosyal medyada yayınlanan görüntüler barajın yanındaki Rus kontrolündeki Nova Kakhovka (Yeni Kahovka) kasabasında şiddetli sel baskınını gösteriyor. Kasabanın Moskova tarafından atanan belediye başkanı, kasabadaki su seviyesinin 11 metrenin üzerine çıktığını ve bazı sakinlerin hastaneye kaldırıldığını söyledi. Sosyal medyada çokça paylaşılan bir görüntüde kuğuların gösterişli belediye meclisi binasının yanından yüzerek geçtiği görülüyor.

Ukrayna’nın Herson bölgesinin Rusya tarafından kurulan yönetimi, Nova Kakhovka, Golo Pristan ve Oleshky olmak üzere üç bölgeyi boşaltmaya hazırlandığını söyledi. Bölge sakinleri son iki yerdeki su seviyelerinin zaten bir metreden fazla yükseldiğini ve daha da yükselmesinin beklendiğini açıkladı. Herson’da ikamet eden Oleksandr Syomyk, “Dinyeper Nehri ve kollarındaki su akışı çok güçlü. Su seviyesi bir metre yükseldi. Bundan sonra ne olacağını göreceğiz, ama en iyisini umuyoruz” dedi. Ukrayna polisi, Herson bölgesinde yaşlı bir kadını güvenli bir yere taşıyan bir polis memurunun ve sakinlerin diz boyu suda güvenli bir yere doğru ilerlediğini gösteren bir video yayınladı.

UKRAYNA: 24 YERLEŞİM YERİ SU ALTINDA, 1300 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Ukrayna İçişleri Bakanı İgor Klimenko, Kahovka Barajı’nın yıkılmasından sonra ülkede 24 yerleşim yerinin su altında olduğunu söyledi. Klimenko, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, Dinyeper Nehri’nin sağ kıyısında su seviyesinin 2 metrenin üzerine çıktığını belirtti. Halihazırda su basan bölgede Ukrayna’nın kontrolündeki 24 yerleşim yerinin su altında olduğunu dile getiren Klimenko, baraj suyunun en az 20-24 saat daha etkili akmasının beklendiğini ifade etti. Klimenko, Herson’da su baskını riski nedeniyle insanların güvenli yerlere tahliye edilebilmesi için 5 noktada toplanma yerinin oluşturulduğunu açıkladı.

Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisi de Hidroelektrik Santrali’nin yıkılması sonucu su basan bölgelerden yerel saatle 15.00’da 1300 kişinin tahliye edildiğini bildirdi. Servis’in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, yerel makamların kurtarma ekipleri ve polis ile su basan yerleşim yerlerinde tahliye önlemleri aldığı belirtildi. Baraj, Ukrayna’nın güneyindeki tarım arazilerinin bir kısmına ve Rusya’nın ilhak ettiği Kırım yarımadasına su sağlıyor ayrıca Rusya’nın kontrolündeki Zaporijya nükleer santralini soğutuyor. (DIŞ HABERLER)


Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version