Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hartum’da hava saldırısı: Beşi çocuk 17 kişi öldü

Hartum'da hava saldırısı: Beşi çocuk 17 kişi öldü


Sudan’da ordu ile paramiliter grup Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan’da başlayan çatışmalar çeşitli ateşkes çabalarına rağmen dinmiyor. Başkent Hartum sakinleri ordunun hava saldırıları sonucu sivillerin öldürüldüğünü ve başkentin birçok bölümünü cumartesi günü vurduğunu söyledi.

Sudan Sağlık bakanlığı Cumartesi günü yerel gönüllüler tarafından Hartum’un güneyindeki Mayo bölgesinde beşi çocuk 17 kişinin öldüğünü ve 25 evin yıkıldığını bildiren bir raporu doğruladı. Son saldırı çoğu sakinin ayrılma maliyetini karşılayamadığı, şehrin yoksul ve yoğun nüfuslu bölgesine yönelik bir dizi hava ve topçu saldırısının sonuncusuydu.

ÇATIŞMALAR ÜÇ AYDIR SÜRÜYOR

Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri arasındaki mücadele üçüncü ayına girdi ve her iki taraf da net bir avantaj elde edemiyor. Birleşmiş Milletler, savaşın 2.2 milyon Sudanlıyı yerinden ettiğini ve yüzlerce kişiyi öldürdüğünü açıklamıştı.Ordu, Hartum ve komşu şehirleri Omdurman ve Bahri’de hava gücü avantajına sahipken, HDK yerleşim bölgelerine yerleşti. Cuma ve Cumartesi günleri ordunun hava saldırılarını hızlandırdığı ve birkaç yerleşim bölgesini vurduğu görüldü.

Batı Darfur’daki El-Geneina’da, sakinlerin ve ABD’nin HDK ve müttefik milisleri suçladığı saldırılarda binden fazla insanın öldürülmesinin ardından, 270 binden fazla kişi sınırı geçerek Çad’a kaçtı. Hartum’da savaş, kalan milyonlarca kişinin elektrik, su ve sağlık hizmetlerine erişimini kesti ve bölge sakinleri yiyecekleri karneye bağlamak zorunda kaldı.

ORDU GENERALİ ATTA: İSYANCILARLA ARAMIZDA MERMİLER VAR

Ordu tarafından Cuma günü yayınlanan bir konuşmada, üst düzey general Yassir Al-Atta, insanları HDK’nin işgal ettiği evlerden uzak durmaları konusunda uyardı. “Çünkü bu noktada onlara nerede olursa olsun saldıracağız” dedi. Arabuluculuk girişimlerini reddediyormuş gibi görünen general, “Bizimle bu isyancılar arasında mermiler var” dedi.

ATEŞKES ÇABALARI SÜRÜYOR

Diğer yandan arabulucular savaşan grupları yeni bir ateşkese ikna etmeye çalışıyor. Reuters’ın haberine göre konu hakkında bilgi sahibi iki kaynak, ABD’li ve Suudi Arabistanlı arabulucuların Cidde’deki görüşmelerde olası yeni bir üç günlük ateşkesi ve yaklaşan Kurban Bayramı tatili sırasında beş günlük bir ateşkesi ele aldığını söyledi. Sudan’da daha önce yapılan bir dizi ateşkes, çatışmayı tamamen sona erdirmeyi veya insani yardım erişimini kolaylaştırmayı başaramamıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version