Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fransa’da okullarda laiklik tartışması: Abaya dini bir sembol mü?


Fransa’da okullarda ferace benzeri abaya adı verilen bir kıyafetin giyilip giyilemeyeceği tartışılıyor. Fransa Eğitim Bakanı bu kıyafetin laikliğe aykırı olduğunu belirtirken Fransa İslam Konseyi abayanın dini bir kıyafet olmadığını savunuyor.

Fransa’da abaya adı verilen uzun ve geniş elbiselerin dini bir kıyafet olup olmadığı tartışılıyor. Ülkedeki laiklik yasalarına göre, abayanın İslam dinine özgü bir kıyafet olarak kabul edilmesi, onun okullarda ve kamu kurumlarında giyilemeyeceği anlamına geliyor. 

Geçtiğimiz günlerde ülkedeki akademik bölgelerin başkanlarıyla bir araya gelen Fransa Eğitim Bakanı Pap Ndiaye, onları okullarda laikliğin uygulanmasında daha “katı” davranmaya çağırdı. 

Ndiaye, 2022 yılı kasım ayında gönderilen ve okullarda laiklik uygulamalarını detaylandıran yönergede abayanın da açık bir şekilde yer aldığını söyledi. 

Fransa İslam Konseyi ise pazartesi günü yayınladığı basın açıklamasında, ferace benzeri bir kıyafet olan abayanın İslam ile herhangi bir dini bağının bulunmadığını bildirdi.

Özellikle helal et ve cami inşası gibi dini faaliyetlerin düzenlenmesi konusunda Fransız hükümeti ile birlikte çalışan Konsey açıklamasında, “Laik cumhuriyetimizde abayanın Müslümanlığın bir sembolü olduğuna karar veren otoriteyi sorgulama hakkına sahibiz. Bizim için bu giysi dini bir sembol değildir.” ifadelerine yer verdi.

Bu kıyafetin dini değil kültürel bir sembol olduğunu savunan Konsey açıklamasına, “Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkelere seyahat ettiğinizde, bu ülkelerde yaşayan ve farklı inançlardan vatandaşların giydikleri kıyafete göre ayırt edilemeyeceğini anlarsınız.” şeklinde devam etti.

Ndiaye’ye göreyse abaya gibi bir giysinin dini bir sembol teşkil edip etmediğine karar vermek okul yöneticilerine bağlı olacak. 

Haziran ayı başında “Kol şekilleri ya da renkleriyle yüzlerce sayfalık bir katalog yayınlayacak değiliz.” diyen Eğitim Bakanı, kıyafetin dini nitelikte olduğunun tespit edilmesi halinde “aileyle diyalog kurulamadığında” yaptırım yetkisinin okul idarecilerinde olduğunu da sözlerine ekledi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version