Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Evsiz sığınmacıların yaşam mücadelesi


İSTANBUL – Savaşlardan kaçarak Türkiye’ye gelen sığınmacılar, hayata tutunmak için gece gündüz kötü koşullarda çalışmak zorunda kalıyor. 

 

Yaşanan savaşlar ve yıkıcı sonuçları nedeniyle Türkiye’ye gelmek zorunda bırakılan sığınmacıların yaşadıkları sorunlar, bir insanlık dramına dönüştü. Göç İdaresi Başkanlığı’nın 23 Mart tarihli verilerine göre; savaşın sürdüğü Suriye’den Türkiye’ye gelen sığınmacı sayısı 3 milyon 381 bin 429 kişi iken, Türkiye’de yaşayan toplam sığınmacı sayısı ise 4 milyon 990 bin 663. Resmi verilerin yanı sıra Türkiye’de bulunan sığınmacı sayısının yaklaşık 10 milyon olduğu belirtiliyor. 

 

Sığınmacıların en yoğun bulunduğu İstanbul’da ise bu sayı resmi verilere göre 531 bin 173. İstanbul’da yaşayan sığınmacıların maruz kaldığı ihlaller ve yaşadığı sorunlar ise bu insanlık dramına dönüştü. Ucuz iş gücü olarak görülen, sağlık ve eğitim hakkından yoksun bırakılan sığınmacıların bir çoğu barınma sorunu nedeniyle sokakta yaşarken, bir çoğu da ya çöp atıklarıyla besleniyor ya da atık kağıt toplayarak yaşamını sürdürüyor. Tüm bunların yanı sıra Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimlerde kampanyasını sığınmacı karşıtlığı üzerine kuran siyasi partilerin kutuplaştırıcı söylemleri, korku ve tedirginliğe neden oldu. 

 

 

KURDUĞU ÇADIRDA YAŞIYOR

 

Geçimini karton toplayarak sağlamaya çalışan 30 yaşındaki Afganistan’dan gelen Ali Sümbül, Tarlabaşı’nda kurduğu bir çadırda eşi ve çocuklarıyla birlikte yaşıyor. Gündüz Taksim’de, gece ise Karaköy’de atık kağıt toplayan Sümbül, “Bu şekilde geçinemiyorum, çocuklarıma her istediğini alamıyorum ve geçinemediğim için çocuklarım okula bile gidemiyor. Yaşam bir işkence, çocuklarım olmasa intihar edeceğim. Günde sadece 3 saat dinlenebiliyorum, onda ise uyuyorum” dedi. 

 

Ali Sümbül

 

6 KARDEŞ SOKAKTA YAŞIYOR

 

Yaşamını sürdürebilmek için çalışmak zorunda kaldığını söyleyen 18 yaşındaki karton toplayıcısı sığınmacı Emiracan Altın, gidecek evlerinin olmadığını, bu nedenle 6 kardeşi ile birlikte sokakta kaldığını belirtti. Her kardeşinin de farklı sokaklarda kaldığını belirten Altın, doğru düzgün uyuyamadıklarını ve dinlenemediklerini söyledi. 

 

Emiracan Altın

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version