Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Europol: Avrupa’dan Türkiye’ye altın kaçakçılığı yapan suç örgütü çökertildi

Europol: Avrupa'dan Türkiye'ye altın kaçakçılığı yapan suç örgütü çökertildi


İsviçre’de erittikleri altını, kuryelerle “son varış noktası” olan Türkiye’ye sokan, altın kaçakçılığının yanı sıra kara para aklayan bir organize suç örgütünün çökertildiği açıklandı. Avrupa Birliği Polis Teşkilatı (Europol) ve Avrupa Adli İş Birliğini Geliştirme Ajansı’nın (Eurojust) desteğiyle yapılan operasyon sırasında organize suç örgütünün 10 üyesinin gözaltına alındığı belirtildi.

Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığına göre Europol operasyonu, “10 altın kaçakçısı parmaklıklar ardına konuldu” başlığıyla yayımladığı açıklamayla duyurdu. Yazılı açıklamada, “Uluslararası kara para aklama ağına karşı yapılan ortak operasyonda, altın damarına darbe indirildi” ifadeleri yer aldı. Eurojust ise operasyonu, “Altın kaçakçılığı ağı çökertildi” başlığıyla duyurdu. İtalya, Almanya ve İsviçre’de 150’yi aşkın polisin katılımıyla yapılan baskınlarda yakalanan şüphelilerin Türkiye, İtalya, Yunanistan ve İran vatandaşı oldukları açıklandı.

Şüpheliler, altın ve diğer değerli malların kaçakçılığını yapan, aynı zamanda kara para aklama faaliyetleri yürüten, bir organize suç örgütüne mensup olmakla suçlanıyor. Örgütün Avrupa çapında karmaşık bir kara para aklama planı aracılığıyla, 15 milyon euronun üzerinde kara para akladığı değerlendiriliyor.

‘ERİTİLMİŞ ALTINLARI TÜRKİYE’YE KURYELERLE SOKUYORLARDI’

Soruşturmanın 2019 yılında başlatıldığını duyuran Europol, soruşturmayı yürüten yetkililerin ilk olarak İtalya, Almanya, İsviçre ve Türkiye’de uluslararası altın kaçakçılığı ve kara para aklama faaliyetlerinde bulunan İranlı bir iş insanı ile irtibatta olan bir Yunan vatandaşına odaklandıklarını ve çetrefil ağın bunu izleyen süreçte çözülebildiğini açıkladı. “Bu suç ağı, karmaşık kara para aklama planları aracılığıyla, yasadışı yollardan elde ettikleri varlıkları aklamak için, paravan şirketler kullandılar” bilgisine yer verilen açıklamada “Suç şebekesi yasadışı yollardan altın ve diğer değerli malları satın alıyor, bu mallarla ilgili sahte belgeler düzenliyor ve bunları son varış noktası olarak Türkiye’ye göndermek için kuryeler kullanıyordu. Zürih’te, altının yasadışı kaynağını gizlemek için eritildiği, yasadışı bir dökümhaneye dönüştürülmüş bir oda bulundu” ifadeleri yer aldı. (KAYNAK)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version