Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Esnaflar zamlar nedeniyle zorda


ERDEXAN – Seçim sonrası her sabaha zamla uyandıklarını belirten Golan esnafı, sattıkları ürünün yerine yenisini koyamadıklarını kaydetti.

 

AKP’nin ekonomi politikaları nedeniyle derinleşen kriz, seçim sonrası Türk Lirası’nın döviz karşısında erimesi nedeniyle temel gıda ürünleri başta olmak üzere birçok ürüne zam olarak yansıdı. Artarda yapılan zamlar halkın alım gücünü düşürürken, esnafı da iş yapamaz hale getirdi. Erdexan’ın Golan (Göle) ilçesinde de esnaf seçim sonrası satış yapamadıklarını belirterek, müşterilerine fiyat söylemekten çekindiklerini söyledi. 

 

‘HER SABAH ZAMLA UYANIYORUZ’

 

Her sabah yeni bir zamla uyandıklarını dile getiren zahireci Topçu Karataş, un torbasının 600 liraya çıktığını söyledi. Zamlar nedeniyle hayat şartlarının zorlaştığını ifade eden Karataş, “Bu halk ne yapacak?” diye sordu. Halkın zamlar karşısında ezildiğini söyleyen Karataş, “İnsanlara fiyat söyleyemiyoruz. İnsanlar artık ne alırsa, borçla alıyor ama geri ödeyemiyor ve biz borcumuzu alamıyoruz. Seçimden sonra mazota zam yapıldı, dolar yükseldi, una, yeme zam geliyor. İnsanlar ürün almaya geldiğinde, ‘kendi kafanıza göre zam yapıyorsunuz’ diye tepki gösteriyorlar. Çünkü her gün bir ürünü farklı fiyata alıyorlar” dedi. 

 

‘PAHALIYA ALIP, UCUZA SATIYORUM’ 

 

Zamlar nedeniyle son bir yılda bir porsiyon yemeği 13 liradan 80 liraya çıkarmak zorunda kaldığını belirten lokanta işletmecisi Aşkın Yılmaz, şunları söyledi: “Maalesef gün boyu yaptığım masrafı çıkaramıyorum. Müşteri yemek yiyor, hesap vermeye geldiğinde ona fiyatı söylemeye utanıyorum. Malzemeyi pahalıya alıyor, ucuza satıyorum. Bu düzenin artık bitmesi gerekiyor. Bu hırsızlıkların önüne geçilmezse, zamlar devam eder. Bu krizin bitmesi için iktidarın değişmesi lazım, başka yol yok.”

 

‘ZAMLAR BİZİ DERİNDEN ETKİLİYOR’

 

İlçe esnafından Güven Şimşek, ekonomik krizin etkilerine değinerek, “Bugün sattığımız ürünün yerine ürün alamıyoruz. İstatistikler her ne kadar yaşanan enflasyonu doğru göstermese de biz işin içinde olduğumuz için enflasyonu çok iyi tahlil edebiliyoruz. Öyle bir duruma geldi ki 5 TL artık 5 kuruş oldu. Neredeyse 5 TL’lik bir ürün kalmadı. Herkes bunun farkında ama insanlar hala inanmak istemiyor. Tütün ürünlerine yeni zam yapılmıştı, bir süre sonra yeni bir zam daha gelecek. Bu durum dar gelirliyi çok etkileyecek. Zaten ülkede işsizlik almış başını gidiyor ve işsiz insanlar sürekli göç ediyor. Geçen yıllarda her hafta kolilerce mal aldığım dükkanıma, bu yıl haftada en fazla bir iki koli alabiliyorum. Bu durum halkı ve bizi çok etkileyecek.”

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version