Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erdoğan: “Şimşek’in Merkez Bankası’yla beraber adım atmasını kabullendik”


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üçüncü cumhurbaşkanlığı döneminde de ilk yurtdışı ziyaretlerini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan’a gerçekleştirdi.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’den dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı hem ekonomideki yeni süreç hem de Türkiye’nin yeni dönemdeki dış politika yaklaşımları ile ilgili ipuçları verdi.

Düşük faiz politikası ısrarına rağmen daha önce bu görüşü nedeniyle anlaşmazlığa düştüğü Mehmet Şimşek’i yeniden Hazine ve Maliye Bakanlığı’na getiren Erdoğan, bu tercihini “düşük faiz düşük enflasyon” hedefini yeniden başarmak olarak açıklarken, Şimşek’e faiz artışı için alan tanıdığını da ortaya koydu.

Erdoğan’ın Şimşek’ten beklentisi: “Düşük faiz, düşük enflasyon”

Cumhurbaşkanı, yeni atılacak adımları kabullendiklerini şu sözlerle anlattı:

“Bazı arkadaşlar ‘Cumhurbaşkanı, faiz politikalarında ciddi bir değişime mi gidiyor’ gibi bir yanılgının içine düşmesin. Ben burada aynıyım. Ama Hazine ve Maliye Bakanımızın şu andaki düşüncesi noktasında, biz tabii kendisine burada atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası’yla beraber atmasını kabullendik, ‘hayırlı olsun’ dedik ve bu şekilde de enflasyonu tek haneye düşürmekteki kararlılığımızı da bildirdik. Bunu neye dayanarak söylüyoruz? Biliyorsunuz Başbakanlığım döneminde biz (enflasyonu) tek haneye düşürdüğümüzde faiz 4,6’ydı, enflasyon da 6,2’ydi. O zaman yine tabii bu işleri beraber yaptık ve şimdi de Sayın Bakanımıza bunları söyledik, aynı şekilde bunu birlikte yapmalıyız. Biz o zaman ‘düşük faiz, düşük enflasyon’ teorisiyle çalıştık. Şimdi de aynı anlayışla çalışıyorum, aynı düşüncedeyim ve bu şekilde bunu başarabiliriz diye inanıyorum.”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı görevine getirilen Hafize Gaye Erkan’ı Mehmet Şimşek’in önerdiğini, kendisinin de “kadro hareketine” inandığı için bu atamaya onay verdiği söyleyen Erdoğan, Türkiye’nin hem finans sektöründeki kaynak arayışının sürdüğünü hem de enflasyonda düşüşü sağlamak için finans yönetimini güçlü hale getirmek istediğini belirterek ekonomi yönetiminde neden böyle bir tercih yaptığını da dile getirmiş oldu.

Erdoğan asgari ücret artış oranı hakkında yorum yapmadı

Türkiye’deki asgari ücret tartışması da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sorulan sorular arasındaydı.

Ancak Asgari Ücret Tespit Komisyonu gibi Cumhurbaşkanı da rakam telaffuz etmekten kaçındı ve “Asgari ücret noktasında da biz kesinlikle işçimizi yine enflasyona ezdirmeyeceğiz. Asgari ücrette de elimizden gelen gayreti göstereceğiz. İşçimiz bu noktada rahat olsun, huzurlu olsun. Şu anda çalışmalar yapılıyor, bir an önce de inşallah kararı vereceğiz. Memur maaşlarına ilişkin adım da zaten Temmuz ayındaki görüşmelerde atılacak” demekle yetindi.

2022 yılı Aralık ayından bu yana geçen altı ayda Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre enflasyon artışı yüzde 15,2 seviyesinde oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni dönemde Türkiye’nin dış politika çerçevesini kendisine yöneltilen sorularla ortaya koydu.

“Biz Batı’ya ne kadar yakınsak Doğu’ya da en az o kadar yakınız”

Seçim sürecinde özellikle eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından sertçe yapılan “batı” eleştirileri ve Erdoğan’ın Şanghay İşbirliği Teşkilatı üyeliğine sıcak mesajları, “yeni hükümet uluslararası politikada aks mı değiştirecek” sorularına neden oluyordu.

Ancak Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin dış politikada geleneksel tutumunu sürdüreceği yönünde mesajlar verdi ve şöyle konuştu:

“Cumhuriyetimizin 100. yıldönümünü idrak ettiğimiz bu yılda özellikle ‘doğu mu batı mı’ gibi bir ayrıştırmaya gitmek, bir defa bizim ilkelerimizin arasında yer almıyor. Biz batıya ne kadar yakınsak doğuya da en az o kadar yakınız. Bizim derdimiz özellikle bu yüzyılda dünyadaki tüm ülkelerle aynı anlayışla bir arada olmak. Hepsiyle tüm görüşmelerimizi en ideal şekilde sürdürmenin gayreti içerisinde olacağız. Tüm dünyayla şu ana kadar sürdürdüğümüz ilişkilerimizi bundan sonraki süreçte de rahat ve ilkeli şekilde yürütmeye devam edeceğiz. Diyalog ve diplomasiyi öncelikli olarak kullanarak inisiyatif almayı, bölgemizde ve dünyada barışın ve istikrarın egemenliği için ne gerekiyorsa onu yapmayı inşallah temenni ediyoruz ve bunu yapmaya da çalışacağız.”

“Miçotakis’le görüşmekten çekinmeyiz”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki yemin törenine katılan Ermenistan Cumhurbaşkanı Nikol Paşinyan’ın Karabağ ve Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanıyabileceklerine dair sözlerini önemli bulan Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile de NATO Zirvesi’nin yapılacağı Vilnius’ta görüşebileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim seçimden sonra Miçotakis aradı, tebrik etti. Böyle bir süreç oldu. Vilnius’ta böyle bir şey olması halinde biz görüşmekten çekinmeyiz. İki komşu ülkeyiz. biz düşmanlıkları çoğaltmanın değil azaltmanın peşindeyiz. Dolayısıyla onunla da orada bunları konuşuruz. Tabii burada bir şey var. Söyleyeceğimiz şeyler belli. Nedir o? ‘Sayın Başbakan, bu silahlanmayı bırakın artık. Yani bu silahlanmayla nereye varacaksınız? Durmadan Amerika size bol bol silah veriyor. Bedava verdiği için mi alıyorsunuz, yoksa para pul istemiyor da böyle mi alıyorsunuz?’ Herhalde bunları bir konuşuruz” dedi.

Exit mobile version