Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

En yaygın yapay tatlandırıcı aspartama ‘kanserojen’ damgası geliyor

En yaygın yapay tatlandırıcı aspartama 'kanserojen' damgası geliyor


Artı Gerçek – Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), başta diyet içecekler ve ‘şekersiz’ sakızlar olmak üzere çok sayıda gıdayı tatlandırmak için kullanılan aspartam adlı yapay tatlandırıcıyı “olası kanserojen” kategorisine almaya hazırlanıyor. DSÖ’nün kanser araştırma birimi Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın (IARC), aspartam maddesini ilk kez “insanlar için olası kanserojen” olarak listeleyeceği belirtildi.

GÜVENLİ MİKTARI BİR BAŞKA KURUM AÇIKLAYACAK

Reuters ajansının süreç hakkında bilgi sahibi olan iki kaynağa dayandırdığı habere göre IARC, bu kararını ay başında aldı; kamuoyuna ise 14 Temmuz’da açıklayacak. IARC kararında aspartam “muhtemel kanserojen” olarak nitelenecek ama bir kişinin kansere maruz kalmamak için bu maddenin ne kadarını güvenli şekilde tüketebileceğine dair bir tavsiye yer almayacak.

DSÖ’nün ‘miktar’ konusundaki tavsiyesini, Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi’nin (JEFCA) açıklaması bekleniyor. Reuters’ın haberinde, bu komitenin de bu sene aspartamı incelemeye aldığı belirtildi.

ŞU ANKİ UYARI NE YÖNDE?

JEFCA, 1981’den bu yana aspartamın kabul edilen günlük limitler dahilinde tüketilmesinde sakınca olmadığını belirtiyordu. Buna göre, 60 kilogram ağırlığındaki bir yetişkinin risk altına girmesi için içindeki aspartam miktarına bağlı olarak günde 12 ila 36 kutu diyet içecek tüketmesi gerekiyor. Bu tavsiye, ABD ve Avrupa dahil, ulusal düzenleyiciler tarafından yaygın biçimde paylaşılıyordu.

Ancak Reuters’a konuşan bir kaynak, JEFCA’nın da aspartam konusundaki yeni değerlendirmesini 14 Temmuz’da açıklayacağını ve bulguların IARC değerlendirmesi ile “birbirlerini tamamladığını” söyledi. Bu açıklama, her iki kurumun da “olası kanserojen” görüşünü bildireceği yönünde yorumlandı.

TARİFLER DEĞİŞEBİLİR

DSÖ kurumlarının aspartam konusunda vereceği bu kararın, ulusal gıda düzenleyicileri ve gıda endüstrisinden tepki çekmesi bekleniyor. Geçmişteki benzer kararlar şirketlerin dava açmasına neden olmuşken, aspartam kullanılan ürünlerin tariflerinin ve tatlarının değişebileceği de belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)

***Kaynak: Artı Gerçek***
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version