Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ekolojist Qeredaxî: Kimyasal saldırılar bölgeyi çölleştiriyor


HABER MERKEZİ – Federe Kurdistan Bölgesi’ne yönelik devam eden kimyasal saldırılar nedeniyle ekolojik dengenin bozulduğunu söyleyen ekolojist Serwer Qeredaxî, hem saldırılar hem de orman kıyımının çölleşmeye neden olduğunu belirtti.  

 

Türkiye’nin Federe Kurdistan Bölgesi’nin Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerine dönük 17 Nisan 2022’de başlattığı saldırılar devam ediyor. Saldırılarda kullanılan kimyasal silahların insan sağlığına etkileri ile birlikte ekolojik dengeyi de tehdit ediyor. Kimyasal silah saldırılarının yanı sıra bölgede Türkiye’nin KDP ortaklığında sürdürdüğü ağaç kıyımı, çölleşmeye neden oluyor. Saldırılarla birlikte bölgenin doğası bir bütün olarak zehirlenirken, KDP ortaklığında Türk şirketleri de ağaç kıyımı gerçekleştiriyor. Federe Kurdistan Bölgesi’nde bulunan Yeşil Parti Başkanı Milko Bazyani, saldırıların sürdüğü bölgelerde KDP ortaklığıyla Türkiye’de bulunan bir şirket aracılığıyla Behdînan’da 4 milyon ağacın kesildiğini açıkladı. 

 

Bölgeye dönük kimyasal silah saldırıları ve ekolojik talanı, Federe Kurdistanlı ekolojist Serwer Qeredaxî değerlendirdi.   

 

NEFESSİZ BIRAKMA GİRİŞİMİ 

 

Qeredaxî, Türkiye’nin başlattığı saldırıların bölgenin doğası üzerinde olumsuz etkileri de beraberinde getirdiğini ifade ederek, “Savaş nerede olursa olsun, çevresel zarardan ve ekolojik tahribattan başka bir şey değildir. Türk devletinin bölge üzerinden işgal saldırıları iki yıla aşkındır insansız hava araçları ve bombardımanlarla sürüyor. Yapılan saldırılarda uluslararası düzeyde yasaklanan silahlar, yani kimyasal silahlar kullanılıyor. Kimyasal silah kullanımı insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluştururken, aynı zamanda doğa üzerinden de büyük bir dengesizliği getiriyor. Bir yandan bu saldırılar, diğer taraftan da ağaçlar kesiliyor. Bu tamamıyla Kurdistan’ın ağacını, suyunu yok etme girişimidir. Bu toprakları nefessiz bırakma girişimidir” dedi. 

 

‘SALDIRILAR ÇÖLLEŞTİRİYOR’

 

Saldırıların aynı zamanda ekolojik yıkım olduğunun altını çizen Qeredaxî, “Bölgenin ağacı, suyu 2 yıldır bu saldırılara maruz kalıyor. Kimyasal silah saldırıları bölgeyi çölleştiriyor. Dolayısıyla ekolojik dengenin de bozulmasına ve bölge üzerinde ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Ağaçların kesilmesi ve ormanların tahrip edilmesi yoluyla devam eden bu saldırılara son verilmelidir. Çünkü bu su kaynaklarını da etkileyecek ve bundan sadece Federe Kurdistan bölgesi değil, Türkiye’nin kendisi de etkilenecektir” şeklinde konuştu. 

 

4 MİLYON AĞACIN KESİLMESİ 

 

Behdînan bölgesinde KDP’nin ortaklığıyla bir Türk şirketi tarafından başlatılan ağaç kıyımına dikkat çeken Qeredaxî, “Dört milyon ağacı kesmek demek, dört milyondan fazla kuşun ve hayvanın yok olması demektir. Bu aynı zamanda insanların oksijen kaynağını da yok etmektir. Tam anlamıyla burada insan ve canlı yaşamını öldürmek demektir. Ağaç ve toprak, insan ve hayvan yaşamını dengeleyen güçtür, kaynaktır. Ağacın kesilmesi, toprağın zehirlenmesi ve hayvanların yok olması yavaş yavaş çölleşmeyi beraberinde getirecektir. Bu da bölgeyi yaşam alanı olmaktan çıkartacaktır. Bunun için acil önlem alınmalıdır. Hükümetin bu ekolojik tahribata karşı sorumlu davranıp bir an önce karşı durması gerekir” uyarısında bulundu. 

 

KESİME ONAY, ARAŞTIRMAYA ENGEL 

 

Bölgede daha önce defalarca incelemelerde bulunmak için girişimlerinin olduğunu ancak her defasında engellendiklerini söyleyen Qeredaxî, “Bu kıyımı, tahribatı görüyoruz. Ancak kıyımın ve saldırıların olduğu bölgelere gidip ayrıntılı bir araştırmak yapmadık ve bunun da nedenleri var. Bu alanlarda çatışmaların yaşandığı alanlar olmasından kaynaklı gidişlerimize izin verilmiyor. Ağaç kesiminin olduğu yerlere gitmek istiyoruz. Bunun için girişimlerimiz oluyor ama girişlere izin verilmiyor. Bu bölgelere gidip detaylı araştırma yapmak isteyen bir ekip var ve bu insanlar gitmeye hazır. Bölgeye gidip detaylı bir araştırma yapmak için desteğe ve izne gerek var. Bundan dolayı uluslararası ekoloji kurumlarının buna karşı ses çıkartması ve bölgede yaşanan bu doğa katliamına karşı durmaları gerekir. Aksi takdirde burada ki kıyım ve saldırılar sürecek” diye konuştu.

 

‘DURDURULMAZSA BEDELİ AĞIR OLACAK’

 

Qeredaxî, sadece Federe Kurdistan Bölgesi’nde değil, dört parça Kurdistan doğası üzerinde bir saldırının olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Bu saldırılar yaşamı tehdit ediyor. Çünkü bu durum süreklileşirse, doğa artık reaktif olmayacaktır. Kurdistan’ın dört parçasında ve dünyanın dört yanında bulunan çevre hareketlerine, Türk devletinin doğamıza yönelik saldırılarına, yaşam alanlarımızı katletmesine karşı birleşmeye ve ortak bir alanda örgütlemeye çağırıyoruz.”

 

MA / Zeynep Durgut

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version