Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Eğitimde eşitsizlik ve adaletsizlik ortadan kaldırılsın’


BURSA / ANKARA–  Yaptıkları açıklamalarla 2022- 2023 eğitim yılı içerisinde okullarda yaşanan sorunlara dikkat çeken Eğitim Sen, eğitimde eşitlik ve adaletsizliğin ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Bursa Şubesi, okulların tatil olmasıyla birlikte 2022 ve 2023 yılı içerisinde okullarda yaşanan sorunlara dair Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Eğitim Sen üyeleri, sembolik olarak ellerinde taşıdıkları karneyle alana geldi. Birçok Eğitim Sen üyesinin katıldığı açıklamada, basın metnini Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem okudu.

EĞİTİMDE TİCARİLEŞME VE DİNSELLEŞME

Eğitimde ticarileşme ve eğitimi dinselleştirme uygulamalarının arttığını vurgulayan Erdem, bunun eğitimde gerilemeye sebep olduğunun altını çizdi. Erdem, “Okulların fiziki altyapı ve donanım eksikliklerinin giderilmemesi, kalabalık sınıflar, ikili öğretim, taşımalı eğitim, çocuk ve gençlerin dini cemaat ve vakıfların kreşlerine ve yurtlarına yönlendirilmesi, çocuklara yönelik taciz ve istismar vakaları geçtiğimiz eğitim öğretim yılında da devam etmiştir” sözleriyle öğretmenlerin de birçok sorununun olduğunu belirtti.

‘EĞİTİMDE ÇEŞİTLİLİK YANSITILMIYOR’

Eğitim sisteminin toplumsal cinsiyet eşitliğinden uzak olduğunu söyleyen Erdem, okullarda cinsiyetçilik uygulamasının yoğun olduğunu vurguladı. Ülkedeki etnik, dilsel ve inanç çeşitliliğinin eğitim programlarında ve ders kitaplarında neredeyse hiç yansıtılmadığının altını çizen Erdem, “Eğitim sisteminde ve toplumsal yaşamda benimsenen tekçi zihniyet farklı inanç, dil, kimlik ve mezhepleri yok saymayı, onları ve taleplerini görmezden gelmeyi sürdürmektedir. Türkiye’nin kamusal, laik, bilimsel eğitim konusunda olduğu gibi, anadilinde eğitim konusundaki olumsuz sicilini sürdürmesi anlaşılır değildir” şeklinde konuştu.

EĞİTİMDE EŞİTLİK

Erdem son olarak, “Eğitim, herkese eşit koşullarda sunulması gereken temel bir insan hakkı, aynı zamanda devredilemez ve vazgeçilemez kamusal bir haktır. Kamusal eğitimden uzaklaşıldıkça eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanma olanağının ortadan kalktığı, eğitime erişim başta olmak üzere, pek çok konuda yeni eşitsizliklerin ve adaletsizliklerin ortaya çıktığı bilinmektedir” ifadelerini kullandı. 

ANKARA

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Ankara Şubesi, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Öğrenci Veli-Der, Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (Öv-Der), Eğit-Der 2022-2023 Eğitim Öğretim yılının sonlanmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı karnesini açıklamak üzere Eğitim-Sen 2 No’lu şube önünde bir araya geldi. “Öğrencilerimizin Eğitim Hakkının Engellenmesine, Geleceğimizin Karartılmasına İzin Veremeyeceğiz” pankartının açıldığı açıklamada, Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Köklü konuştu.

Köklü, 2022-2023 yılında Eğitim Öğretim Yılında yaşanan gelişmelerin Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yapısal sorunlarına yönelik somut ve çözüme dayalı politikalar üretme derdinin olmadığını gösterdiğini söyledi.Köklü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuklarımızın okula aç gitmediği, yoksulluktan dolayı okullarını terk etmediği, çocuk yaşta içleştirilmediği, deprem riski nedeniyle yaşamlarına ilişkin kaygı taşımadığı, okulsuz, öğretmensiz kalmadığı, okulların cemaatlerde kuşatılmadığı; laik, bilimsel, kamusal ve anadilde eğitim hakkı için mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Daha sonra Eğitim-Sen Ankara 3 No’lu Şube Başkanı Cemal Erdoğan MEB karnesini okudu. MEB karnesinde Eğitimde Algı Yönetimi, Tarikat ve Cemaatlerle İlişkiler, Eğitimde Özelleştirme Uygulamaları, Değerler ve Din İstismarı Edebiyatı, Sınav Merkezli Eğitim Uygulamaları ve Eğitimde Kadrolaşma ve Liyakatsizlik alanlarında başarılı not alması görüldü.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version