Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Diyarbakır Fıstık Üreticileri Birliği kuruldu: Amaç, gelecekteki 150 yıllık ekonomik yaşamı iyileştirmek

Diyarbakır Fıstık Üreticileri Birliği kuruldu: Amaç, gelecekteki 150 yıllık ekonomik yaşamı iyileştirmek


Diyarbakır – Yeni kurulan Diyarbakır Fıstık Üreticileri Birliği kuruluşunun amaç ve hedefleri hakkında, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Birlik tarafından yapılan açıklamada, amaçlar arasından ‘Diyarbakır’ın gelecekteki 150 yıllık ekonomik yaşamını fıstık üretimiyle iyileştirmek’ yer aldı.

Basın toplantısına, Ziraat odası yöneticileri, Diyarbakır İli Fıstık Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu üyeleri ile üreticiler katıldı. Basın açıklamasını Diyarbakır İli Fıstık Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu ile üreticiler Başkanı Celalettin Birtane okudu.

’28 FISTIK ÜRETİCİSİ İLE KURDUK’

Açıklamayı okumaya başlayan Birtane, kuruluş amaçlarını ve kurulan birliğin bünyesindekilere ilişkin yirmi sekiz üreticinin bir araya gelerek kurduklarını belirterek “Diyarbakır ili ve ilçelerinde yaklaşık 3.300 dönüm alanda fıstık yetiştiriciliği yapmakta olan biz 28 fıstık üreticisi bir araya gelerek “Diyarbakır Fıstık Üreticileri Birliği’ni kurduk. Tarım ve Orman Bakanlığına yapmış olduğumuz birlik kuruluş tüzüğümüz bakanlıkça 8 Mayıs 2023 tarihinde onaylanarak birliğimiz resmi olarak tescil edilmiş oldu” dedi.

‘EKONOMİK YAŞAMI FISTIK ÜRETİMİYLE İYİLEŞTİRECEĞİZ’

Açıklamanın devamında ise birliğin amaçlarını madde madde şöyle sıraladı:

1. Diyarbakır’da, özellikle tarıma elverişsiz alanları fıstık üretim alanına dönüştürerek işlenebilir ve ekonomik getirisi yüksek olan alanlara dönüştürmek,

2. Hedefimiz 10 yıl içerisinde 10 milyon fıstık ağacından oluşan fıstık üretim alanlarını oluşturarak tarımsal ekonomiye katkı sunmak,

3. Diyarbakır’ın gelecekteki 150 yıllık ekonomik yaşamını fıstık üretimiyle iyileştirmek,

4. Başta Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, kamu kurum/kuruluşları olmak üzere, ilgili paydaşlarımızın destekleriyle fıstığı işleyip paketleyerek dünya pazarına doğrudan ulaştırmak suretiyle üreticilerimizin malının en iyi şekilde pazarlanmasını sağlamak,

5. Diyarbakır’a yüksek oranda döviz girdisi sağlamak.

‘YILLIK GELİRİMİZ TOPLAM 500 MİLYON DOLAR OLACAK’

Hedefe ulaşılması halinde kente, ekonomiye ve doğaya nasıl katkı sunulacağına dikkat çekilen açıklamada faydalara dair şu maddeler sıralandı:

“İlk 10 yılda 10 milyon adet fıstık ağacının her birinden ortalama 5 kilogram ürün alınması durumunda 50 bin ton fıstık ürünü alınması ve bu ürünün kilogramını da 10 dolardan satıldığında yıllık gelirimiz toplam 500 milyon dolar olacaktır. Bir fıstık ağacından yedi yaşından başlayarak ortalama 180 yıl boyunca ürün alınabilmektedir. Dolayısıyla birim ağaç başına verim de her yıl ürün katlanarak artmaktadır. 10.ncu yıldan itibaren kentimiz ekonomisine yılda ortalama 50 milyar TL katkı sağlanacak. Direk istihdama katkısı ise yaklaşık 60 bin kişi olacak. Dolaylı istihdamla birlikte bu rakam 90 bin seviyesine kadar çıkacak.

Köyden kente göç önleneceği gibi tersine bir göçle kırsal yaşamı yeniden canlandırmış olacağız.
Fıstık ağacının ortalama ömrünün yaklaşık 250 yıl olduğu ve yaklaşık 180 yıl kesintisiz ürün verdiği düşünüldüğünde ilimiz genelinde oluşturacağımız fıstık alanları ile hem kent ekonomisi geliştirilmiş olacak. En önemlisi de mikro düzeyde Diyarbakır ve çevre illerin iklimine ve çevrenin korunmasına olumlu katkı sağlanmış olacak.”

‘SADECE BİZİM ÇABAMIZLA OLMAYACAK’

Bu projenin gerçekleşmesi için sadece bu birliğin yetmeyeceğini, bunun için hükümetten ve var olan Sivil Toplum Kuruluşlarına ve kurumlara dayanışma çağrısında bulunarak, “Bu kadar önemli ve ekonomiye pozitif katkı sunacak olan bu projemizin hayata geçebilmesi sadece biz “Diyarbakır İli Fıstık Üreticileri Birliği’nin çabaları ile oluşmayacak. Bu projenin başarısı için başta merkezi hükümet olmak üzere, Diyarbakır’daki tüm kamu kurumlarının, meslek odalarının ve STK’ların gücüne ve desteğine ihtiyaç vardır.”

‘DİYARBAKIR HALKININ BİR PROJESİ’

Bu projenin önemi ve sağlayacağı çeşitli faydalarının olacağını söyleyen Birtane, devamında bu projenin Diyarbakır halkının ve kurumlarının projesi olduğunu belirterek şu çağrılarda bulundu:

“Diyarbakır halkının bir projesidir. Bu nedenle de diyoruz ki; kentimizdeki tüm kesimlerden bu projemize sahip çıkmalarını ve gerekli tüm destekleri sunmalarını bekliyoruz. Fıstık Üreticileri Birliği olarak; bu kadar önemli bir projeye tüm kentin ve merkezi hükümetin gerekli destekleri sunacaklarına inanıyoruz. Hep birlikte bu projemizi hayata geçirmek dileğimizle, hepinize birliğimiz adına teşekkür ediyorum.”

Sonrasında basına kapalı olarak sürdürülecek olacak bir değerlendirme toplantısı yapacaklarını söyledi. (ARTI GERÇEK)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version