Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Dışişleri Bakanı Fidan, Berlusconi’nin cenaze törenine katılacak

Dışişleri Bakanı Fidan, Berlusconi'nin cenaze törenine katılacak


Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, eski İtalya Başbakanı ve muhafazakar Forza Italia (FI) partisi lideri Silvio Berlusconi’nin cenaze törenine katılacak. Anadolu Ajansı’nın AKP kaynaklarından aktardığı bilgiye göre, Fidan ve Çelik, Berlusconi için bugün düzenlenecek cenaze törenine katılmak için İtalya’ya gidecek. Kronik lösemi teşhisiyle 9 Haziran’dan bu yana tedavi gördüğü Milano’daki San Raffaele Hastanesi’nde pazartesi günü 86 yaşında ölen Berlusconi bugün devlet töreniyle uğurlanacak.

İLK KEZ ESKİ BİR BAŞKAN İÇİN ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ

Ülkede yaşamını yitiren eski bir başbakan için ilk kez ulusal yas ilan edildi. Dört kez İtalya başbakanlığı yapan Berlusconi için devlet töreninin yapılacağı Milano’daki Duomo Katedrali’nde ve önündeki meydanda cenaze töreni için hazırlıklar dün tüm gün sürdü. Duomo meydanına dev ekranlar kurulurken, cenazeyi on binlerce kişinin buradan takip etmesi bekleniyor.

Katedraldeki devlet törenine ise yaklaşık 2 bin kişinin katılması bekleniyor. Başbakan Meloni ve İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın da törene katılacağı açıklandı. Ülkedeki tüm kamu binalarındaki bayraklar da Berlusconi’nin ölümü nedeniyle yarıya indirilecek. Bu tür bir veda ülkede eski bir başbakan için hiç yapılmamıştı. Devlet törenleri genellikle genellikle papalar, savaş kahramanları ve hizmeti sürerken ölen bakanlara verilen bir ayrıcalıktı.

MACARİSTAN BAŞBAKANI ORBAN DA TÖRENE KATILACAK

Mevcut hükümetin çoğunun yanı sıra eski başbakanların ve aralarında Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın da bulunduğu çok sayıda uluslararası konuğun törene katılacağı açıklandı. Törende Avrupa Birliği’ni ise Avrupa Birliği Ekonomi Komiseri Paolo Gentiloni temsil edecek.

İtalya’da oldukça tartışmalı bir isim olan ve skandallarıyla tanınan ünlü liderin ailesi de dün devlet erkanının ve yakın dostlarının, taziyelerini Arcore’deki villada kabul etti. Senato Başkanı Ignazio La Russa, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Matteo Salvini de akşam saatlerinde taziye ziyaretinde bulundu. Villanın etrafına gelen çok sayıda kişinin, çiçek, atkı, forma ve Berlusconi’ye yönelik sevgi ifadeleri içeren dövizler bıraktığı görüldü.

YAS İLANI ÜLKEDE TARTIŞMA YARATMIŞTI

Yaşamı boyunca gerek siyasi rakipleriyle girdiği polemikler gerekse açıklamalarıyla gündem olan Berlusconi için ulusal yas ilan edilmesi, bazı siyasilerin tepkisini çekti. Berlusconi’nin bir dönem siyasi rakiplerinden olan Demokratik Parti’nin (PD) eski başkanlarından Rosy Bindi, “Bir inanan olarak huzur içinde yatmasını dilerim ancak tek başına olmamakla beraber bugün ülkenin yaşadığı pek çok sorundan o sorumludur. Devlet töreni olması doğru ancak onun gibi ülkeyi bölen biri için ulusal yas ilan etmek uygun bir seçim değil” ifadelerini kullandı. PD Senatörü Andrea Crisanti de Silvio Berlusconi’nin ölümünden duyulan üzüntüyü anlayabildiğini ancak eski Başbakan için böyle devlet töreni ve ulusal yas gibi uygulamalara karşı olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version