Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

BM Raportörü: Avukatlara saldırılar artıyor


CENEVRE – BM Özel Raportörü Margaret Satterthwaite, avukatlara dönük saldırıların arttığına işaret ederek, bu duruma son verilmesi çağrısı yaptı. 

 

Birleşmiş Milletler (BM) Özel Raportörü Margaret Satterthwaite, İnsan Hakları Konseyi’nin 53’üncü oturumunda yargı bağımsızlığına yönelik küresel tehditlere dikkat çekti.

Satterthwaite, hakim ve avukatların bağımsızlığının insan haklarının korunmasında kritik bir rol oynadığını belirtti. Yargının bağımsızlığının, insan haklarının temelini oluşturduğunu vurgulayan Satterthwaite, avukatlara dönük tehdit, tutuklama, hapis cezaları ve ölüm riskinin arttığına dikkat çekti. 

 

Satterthwaite, hükümetlerin avukatların insan haklarını savunma rolünü engellememesi gerektiğini belirterek, avukatları hedef almanın sadece bireysel hakları değil, aynı zamanda adil yargılanma hakkını da tehlikeye attığını ifade etti. Satterthwaite, hükümetlerin bağımsız organların kapasitesini azaltma veya ortadan kaldırma eğilimi gösteren bir demokratik erozyon ve otokratikleşme dalgasına işaret etti.

 

ÜYE DEVLETLERLE İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

 

Margaret Satterthwaite, konuşmasının devamında tüm üye devletlerle “iş birliği” yapmaya hazır olduğunu belirtti. Satterthwaite, ayrıca üye devletlerle mevzuat ve uygulamaları insan hakları standartlarıyla uyumlu hale getirmek üzere “diyalog kurma” arzusunu dile getirdi.

 

Satterthwaite, bu vesileyle hakim ve avukatların bağımsızlığını güçlendirmek ve adalet erişimini iyileştirmek amacıyla dünya genelinde ülke ziyaretleri düzenlemeyi hedeflediğini sözlerine ekledi.

 

MA / Rüştü Demirkaya 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version